Portaal:Spanje/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
/maandag
/dinsdag
/woensdag 
/donderdag
/vrijdag
/zaterdag
/zondag


Maandag[brontekst bewerken]

De façade
De façade

De Sagrada Familia (Heilige Familie), of, voluit, Temple Expiatori de la Sagrada Família, is een kerk in de Catalaanse hoofdstad Barcelona (noordoost-Spanje). Het is een wonderlijk bouwsel in de zogenaamde neocatalaanse stijl, vol grillig gevormde torentjes en ornamentjes, waaraan al tientallen jaren gewerkt wordt, zó lang, dat de voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden. Velen denken dan ook dat het werk nooit voltooid zal worden. De ontwerper van de Sagrada Familia was Antoni Gaudí, de bedenker van meer karakteristieke bouwwerken in Barcelona. Dit was zijn laatste werk; hij wijdde de laatste jaren van zijn leven uitsluitend hieraan en leefde heel die tijd als een kluizenaar op de werf. De Sagrada Familia (een Rooms-Katholieke basiliek) is hét meesterwerk van Gaudí. In deze tempel, die ondertussen het symbool is van de modernistische architectuur in Barcelona, heeft hij al zijn opvattingen over architectuur samengevat. Op 3 november 1883 nam Gaudí de leiding van de bouw over van Francisco de Paula del Villar, een aanhanger van de neogotiek, die tot dusver alleen een deel van de crypte klaar had. Tijdens de bouw stond Gaudí erop dat hij van alles op de hoogte gehouden werd. De ambachtslieden leidde hij zelf op, hij hield alle details in de gaten en bleef zijn ideeën steeds veranderen tot de stijl niet gotisch meer te noemen was. lees verder >>>

Dinsdag[brontekst bewerken]

Francisco Franco
Francisco Franco

Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol, 4 december 189220 november 1975), beter bekend als generalísimo Francisco Franco was een Spaans dictator van 1939 tot zijn dood in 1975. Hij stond bekend als el caudillo ("de leider"). Francisco Franco maakte in de jaren 20 onder de dictatuur van Primo de Rivera naam in het Spaanse leger in Marokko. Onder de republiek was hij onder meer gouverneur van de militaire academie van Zaragoza. In het najaar van 1934 stuurde de rechtse regering van dat moment hem naar Asturië om de bezetting van de kolenmijnen door de anarchistische mijnwerkers te beëindigen. Generaal Franco gebruikte daarbij grof geweld en richtte een bloedbad aan. Toen in februari 1936 het Volksfront de verkiezingen won, deed Franco een beroep op de nieuwe premier Manuel Azaña om de staat van beleg uit te roepen, wat deze weigerde. In plaats daarvan stuurde hij Franco als gouverneur naar de Canarische Eilanden, een veredeld soort ballingschap. Vanuit het toenmalig Spaanse deel van Marokko begon hij de Spaanse Burgeroorlog, die tot 1939 zou duren en veel mensenlevens zou eisen. lees verder >>>

Woensdag[brontekst bewerken]

Wetlands met watervogels in Doñana
Wetlands met watervogels in Doñana

Nationaal park Doñana (Spaans: Parque nacional de Doñana, ook wel Coto de Doñana) is een nationaal park gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andalusië, Spanje. Het gebied ligt in twee provincies, Huelva en Sevilla, en vormt een soort natuurlijke barrière tussen deze provincies. Er lopen namelijk geen wegen door de Doñana. Menselijke bebouwing en bewoning is op enkele uitzonderingen na niet toegestaan. De enkele mensen die in het natuurgebied wonen, leven er op natuurlijke wijze, zonder moderne voorzieningen zoals elektriciteit. De oppervlakte van Doñana bedraagt 50.720 hectare. Het gebied wordt gevoed door de rivieren Cano del Guadiamar (een zijtak van de Guadalquivir) en de Arroya de la Rodna. Het gebied is belangrijk vanwege de vele trekvogels die er een rustplaats vinden op hun tocht van zuid naar noord. De moerassen in de de rivierdelta zijn voor deze vogels ideaal. Aan de bovenstroom van de Guadalquivir ligt het mijnbouwbedrijf Boliden, dat mijnstoffen wint en chemisch zuivert. In april 1998 brak een reservoirdijk door, waardoor 5 miljoen m3 zwaar giftige metalen de Guadalquivir instroomden. Naar schatting 80 miljoen dollar aan oogst werd vernietigd, en 5300 hectare landbouwgrond is voor tientallen jaren onbruikbaar. De natuurramp in Doñana bleef beperkt, omdat het gif door de rivier langs het park naar zee werd afgevoerd. lees verder >>>

Donderdag[brontekst bewerken]

De Euskadi Ta Askatasuna (Baskisch voor Baskisch Vaderland en Vrijheid of Baskenland en Vrijheid - het woord (e)ta is ook Baskisch voor "en"), beter gekend onder de afkorting ETA, is een separatistische gewapende beweging die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wil stichten.
ETA voert een bloedige strijd tegen de Spaanse overheid, waarbij ook onschuldige burgers niet worden gespaard. Anders dan bij Al Qaida en de Palestijnse terreurbewegingen, maar net als bij de IRA, worden meestal wel waarschuwingen gegeven voordat de bommen afgaan. Daarom zijn de gevolgen van de ETA-aanslagen (en bij de IRA) meestal beperkter van schaal. Tot en met 2003 doodde de beweging 339 burgers en 478 politieagenten en militairen.
Het symbool van de ETA is een slang gewikkeld rond een bijl. Het motto van de beweging is Bietan jarrai, hetgeen 'we gaan door met beide' betekent, namelijk met de gewapende strijd, gesymboliseerd door de bijl, en met de strijd door sluwheid, gesymboliseerd door de slang. De politieke tak van de ETA is Batasuna.
ETA heeft historisch gezien twee kernpunten: het oprichten van een socialistische Baskische staat en het vrijlaten van ETA-leden die momenteel in gevangenissen in Spanje en Frankrijk zitten. lees verder >>>

Vrijdag[brontekst bewerken]

La Línea de la Concepción of kortweg La Línea is een Spaanse plaats die tegen Gibraltar aan ligt, in de provincie Cádiz. De plaats ligt aan de Middellandse Zee. De grens tussen Spanje en Gibraltar is bij deze plaats.

La Línea is een van de nieuwste steden van Spanje. Oorspronkelijk is de plaats door Filip V gesticht als "Línea de Contravalación de la Plaza de Gibraltar", toen Gibraltar in de 18e eeuw Brits werd, en hij een vesting hiertegen wilde maken en daarop op deze plek fortificaties liet bouwen. Toen Spanje en Groot-Brittannië in de 19e eeuw in Frankrijk echter een gemeenschappelijke vijand hadden, en de Fransen Spanje binnenvielen, werd er een verdrag tussen de Britten en de Spanjaarden getekend, voor de gezamenlijke defensie, en werden de fortificaties door de Britten weer afgebroken, met als reden dat deze in handen van de Fransen zouden kunnen vallen.

Wie van elders in Spanje naar Gibraltar reist, zal doorgaans met de bus of trein naar La Línea reizen, en van daar uit naar Gibraltar lopen. De afstand van het busstation naar de grens met Gibraltar is enkele tientallen meters.

Zaterdag[brontekst bewerken]

Station Tortosa
Station Tortosa

Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles, afgekort RENFE, is de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje.

RENFE exploiteert zowel goederen- als passagierstreinen. De passagierstreinen van RENFE worden geëxploiteerd door de volgende bedrijfsonderdelen:

Zoals in meer Europese landen is de infrastructuur, ofwel het spoor zelf, niet meer in handen van de exploitant van de treinen. Voor het beheer van de spoorlijnen is ADIF opgericht.

Naast RENFE zijn in Spanje diverse kleinere spoorwegmaatschappijen actief. Van concurrentie is geen sprake; elke maatschappij heeft van oudsher z'n eigen netwerk.

Zondag[brontekst bewerken]

Camp Nou (Catalaans voor nieuw veld) is een voetbalstadion in Barcelona, thuisbasis van FC Barcelona en Catalaans voetbalelftal. Soms wordt het 'Nou Camp' genoemd, een germanisme. De officiële naam van het stadion is overigens Nou Estadi del Futbol Club Barcelona. Camp Nou is ontworpen door de architecten Lorenzo García Barbón en Josep Soteres Mauri. De bouw van het stadion was in 1957 voltooid. De officiële opening was op 24 september van dat jaar. Eulogio Martínez zou het eerste doelpunt in het nieuwe stadion maken.
Het staat bekend als een van de indrukwekkendste stadions ter wereld. De voorzieningen zijn duizelingwekkend en leverden Camp Nou als een van de weinige voetbalstadions een vijfsterren-kwalificatie van de UEFA op. Camp Nou is een trekpleister voor toeristen, die van over de hele wereld op de stad afkomen en doorgaans zelfs in een leeg stadion de ambiance die er tijdens wedstrijden heerst kunnen voelen. In het stadion bevinden zich ook de kantoren van het bestuur en het voetbalmuseum van FC Barcelona. Dit museum, vernoemd naar oud-clubpresident Josep Lluís Núñez, is samen met het Picasso-museum het meest bezochte museum in Catalonië. Naast de vaste onderdelen worden er nu ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Verder zijn er veel bekers en foto's te zien. lees verder >>>