Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/16

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Paseo de la Reforma gezien vanaf Chapultepec
De Paseo de la Reforma gezien vanaf Chapultepec

Mexico-Stad, vaak gewoon Mexico genoemd, is de hoofdstad van Mexico.

De stad is gelegen in het Federaal District, maar de agglomeratie Mexico-Stad beslaat ook delen van de deelstaat Mexico. Mexico-Stad is een van de grootste steden ter wereld. Het Federaal District heeft 8,6 miljoen inwoners, de agglomeratie ruim 25 miljoen. De grootste voorsteden, Ecatepec en Nezahualcóyotl, hebben zelf al meer dan een miljoen inwoners. Mexico ligt 2.240 meter boven de zeespiegel.

De stad werd in 1325 als Tenochtitlan door de Azteken gesticht. Volgens de legende zou hun stamgod Huitzilopochtli de plaats aanwijzen waar de op dat moment nog nomadische Azteken zich moesten vestigen, door een adelaar op een cactus een slang te laten verslinden. Dit tafereel staat afgebeeld op het wapenschil en de vlag van Mexico. Deze gebeurtenis vond plaats op een eiland in het Texcocomeerwaar de Azteken hun hoofdstad stichtten. De stad breidde zich al snel uit over andere eilanden, zodat er een eilandstad ontstond. Op haar hoogtepunt had Tenochtitlan 200.000 tot 300.000 inwoners, op Parijs en Constantinopel na de grootste stad ter wereld.

In 1519 bereikte de Spaanse conquistador Hernán Cortés de stad. Na eerst vriendelijk te zijn ontvangen werd hij later de stad uitgejaagd. Na een maandenlange belegering gaf de stad zich op 13 augustus 1521 over. Het werd de hoofdstad van het onderkoninkrijk Nieuw-Spanje en na 1821 van het onafhankelijke Mexico, alhoewel vanwege burgeroorlogen meerdere malen andere steden tijdelijk de hoofdstad zijn geweest. In 1847 werd Mexico-Stad bezet door de Amerikanen en in 1863 door de Fransen.

In de twintigste eeuw begon het inwonertal fors te groeien, en het was zelfs een tijdlang de grootste stad ter wereld. In 1968 werden de Olympische Spelen in Mexico-Stad georganiseerd.