Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/27

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe Stadhuis
Nieuwe Stadhuis

München is een stad en metropool in Duitsland, gelegen aan de Isar, is met 1,4 miljoen inwoners de hoofdstad van de deelstaat Beieren en de derde stad van het land.

De stad werd in 1158 gesticht door hertog Hendrik de Leeuw, als handelspost nabij een klooster (Münichen). In 1253 resideerden de Beierse hertogen hier. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de NSDAP hier zijn hoofdkwartier. In 1972 vonden in München de twintigste Olympische Spelen plaats, die werden overschaduwd door een Palestijnse terreuraanslag op de Israëlische sportploeg.

München heeft een "oud" centrum, met musea, waaronder de Alte Pinakothek, de Neue Pinakothek en de Pinakothek der Moderne. Ook grote parken (zoals de Englischer Garten) en een aantal lusthoven behoren tot het culturele erfgoed.

Al in de 16e eeuw zijn graaf Willem IV en zijn echtgenote Jacoba van Baden begonnen de verzamelingen aan te leggen die hier te zien zijn. Hun opvolgers, waaronder vooral koning Lodewijk I (19e eeuw) hebben deze collecties geweldig uitgebreid.

In de periode na de Eerste Wereldoorlog werd München de stad van de NSDAP. Adolf Hitler hield regelmatig toespraken in de bierkelders van de stad. In 1923 vond onder zijn leiding een 'putsch' plaats. Deze poging tot machtsovername strandde nabij de Odeonsplatz. De plek wordt tegenwoordig gemarkeerd door een bronzen gedenkteken, waarop de namen van vier gesneuvelde Beierse politiemensen staan gegraveerd. In de nazi-periode werden op dezelfde plek juist de zestien gesneuvelde putschisten geëerd met een gedenkteken. In München bevinden zich nog verschillende bekende nazi-gebouwen, zoals de Führerbau op de Königsplatz en het museum Haus der Deutschen Kunst aan de Prinzregentenstrasse.

In 1938 vond in München de beruchte Conferentie van München plaats, in 1951 het Universeel Esperantocongres.

München organiseerde in 1972 de Olympische Zomerspelen. Deze Spelen zullen vooral herinnerd blijven om het gijzelingsdrama wat er plaatsvond. Hierbij werden 11 Israëlische atleten gegijzeld door een groep Palestijnse terroristen. Bij een mislukte bevrijdingsactie kwamen de 11 atleten allemaal om het leven.

In München vindt jaarlijks in september op de Theresienwiese het bekende Oktoberfest plaats, het grootste bierevenement ter wereld. Sportief gezien is de stad ook vaak in de publiciteit. Dat komt door de aanwezigheid van de Europese topvoetbalclub FC Bayern München.