Portaal:Yoga/Intro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

 


योग
Yoga (Sanskriet: योग voor juk, verenigen, beheersen) is in zijn brede context: een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met het goddelijke te bereiken. In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga hathayoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing van de geest en het lichaam te verkrijgen.
Traditiegetrouw houdt men vier hoofdstelsels van de yoga aan:
  • raja-yoga: de yoga van de naar binnen gerichte concentratie
  • jnana-yoga: de yoga van (zelf)onderzoek langs de weg van het intellect, gericht op zelf-realisatie, het wegvallen van de grens tussen persoonlijk en goddelijk
  • bhakti-yoga: de yoga van liefde en toewijding gericht op het goddelijke, hetzij door een voorstelling van het goddelijke door een object of door een persoon in wie men het goddelijke ziet
  • karma-yoga: de yoga van handeling zonder gehechtheid en zonder eigenbelang; deze yoga is min of meer gericht op het goddelijke
De Yogasoetra's van Patañjali beschrijven de raja yoga, waarvan de hatha yoga de basis vormt. De acht geledingen van raja yoga worden beschreven in de tweede pāda (hoofdstuk) van de Yogasoetra's. Het betreft de volgende niveaus, die tevens fasen zijn van voortschrijdende gevorderdheid:
  1. Yama verwijst naar de vijf onthoudingen
  2. Niyama verwijst naar de vijf voorschriften
  3. Asana: lichamelijke oefening
  4. Pranayama: ademhaling
  5. Pratyahara: terugtrekking van de zintuigen
  6. Dharana: concentratie
  7. Dhyana: meditatie
  8. Samadhi: volledige overgave

Raja yoga is Sanskriet voor de koninklijke weg: een samenstel van oefeningen om de geest te leren beheersen. Het gaat om bewustwording en het vermogen de gedachten in banen te leiden.

Jnana yoga is de weg van het directe inzicht in de non-duale ondergrond van alles wat (in dualiteit) verschijnt.

Bhakti yoga is de weg van de bhakti ofwel de devotie, toewijding en liefde voor de Allerhoogste, een goeroe of een profeet. Bij deze yoga hoort de uitdrukking van diepe devotie in riten, ceremoniën en lofliederen.

Karma yoga is de weg van de invulling van het leven om door praktische inspanning tot eenwording te komen en zo net als bij alle andere yoga's bevrijd te worden van de cyclus van dood en wedergeboorte die door karma in stand gehouden wordt.