Prinsentuin (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Detail van de Prinsentuin - links zichtbaar: berceaus
De zonnewijzer van de Prinsentuin

In de stad Groningen is achter de Prinsenhof de Prinsentuin (of Prinsenhoftuin) gelegen. Deze renaissancetuin (1626) bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus.

Met behulp van heggetjes zijn twee letters aangebracht, een W en een A. Dit zijn de beginletters van de stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.

De tuin is aan de kant van de Turfsingel afgesloten door middel van een hoge muur. Aan één zijde is nog een stukje van het blauwe muurtje te zien, dat ooit weer bovenop deze muur stond. Het blauwe muurtje, dat in de Franse tijd is aangebracht, moest voorkomen dat men drank over de muur gooide toen de Prinsenhof een militair hospitaal was.

In de muur aan de Turfsingel bevindt zich de uit 1731 daterende Zonnewijzerpoort, die in 1953 werd hersteld. De poort ontleent zijn naam aan de zonnewijzer die erboven is aangebracht.

Boven de zonnewijzer staat een Latijnse tekst. De woorden Tempus Præteritum Nihil Futurum Incertum. Præsens Instabile Cave Ne Perdas Hoc Tuum" wat als De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt kan worden vertaald.

In de tuin bevindt zich een theeschenkerij, die bij mooi weer geopend is.

De Prinsentuin is verder bekend vanwege het jaarlijkse evenement Dichters in de Prinsentuin waarbij bekende en onbekende dichters hun werk voorlezen in de open lucht.

Externe links[bewerken]