Rüppells grasmus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rüppells grasmus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Sylvia rueppelli.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort
Sylvia rueppelli
Temminck, 1823
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Rüppells grasmus (Sylvia ruppeli, voorheen S. rueppelli, ook Rüppellgrasmus of Zwartkeelgrasmus) is een grasmus uit de familie van de Zangers van de Oude Wereld (Sylviidae) die broedt in Griekenland, Turkije en de eilanden in de Egeïsche Zee. In de winter trekt hij ten zuiden van de Sahara naar droge steppen en savannes, hoofdzakelijk in Soedan en Tsjaad.

Kenmerken[bewerken]

Het mannetje van de Rüppells grasmus is hoofdzakelijk grijs, met een zwarte kruin, keel en bovenste deel van de borst. Hij heeft een opvallende witte mondstreep. Het vrouwtje heeft een grijzere kop, die heel licht is tot donker gevlekt. Het mannetje heeft een rode oogring, die bij het vrouwtje bruinrood is. Beide geslachten hebben lichte zomen aan de tertials en armpennen. De alula is opvallend zwart, de vleugeldekveren zijn groot. De poten zijn bruinrood, de snavel is vrij lang en dun. De Rüppells grasmus wordt zo'n 12,5 tot 13,5 centimeter groot.

Broeden[bewerken]

Rüppells grasmussen broeden in doornstruiken met in de omgeving enkele bomen op droge, rotsige hellingen, in maquis en in open eikenbossen met dichte bodemvegetatie in de vorm van struiken en dergelijke. Hij nestelt op zo'n halve meter boven de grond, tot boven de 1500 meter boven zeeniveau. Beide geslachten broeden en verzorgen de jongen nadat deze zijn uitgekomen.

Voedsel[bewerken]

Insecten, larven, bessen en spinnen.

Gelijkende soorten[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties