Raniero Cantalamessa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raniero Cantalamessa O.F.M. Cap.
Raniero Cantalamessa
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-diaken
Titeldiakonie Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine
Creatie
Gecreëerd door Franciscus
Consistorie 28 november 2020
Kerkelijke carrière
1980-heden prediker van de Pauselijke Huishouding
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Raniero Cantalamessa O.F.M. Cap. (Colli del Tronto, 22 juli 1934) is een Italiaans geestelijke en een kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk, werkzaam voor de Romeinse Curie.

Cantalamessa trad in bij de orde van de kapucijnen, waar hij op 19 oktober 1958 priester werd gewijd. Hij studeerde theologie en klassieke literatuur. Daarna was hij tot 1979 hoogleraar aan de Università Cattolica del Sacro Cuore in Milaan. Van 1975 tot 1981 was hij lid van de Internationale Theologencommissie.

In 1980 werd Cantalamessa benoemd tot Prediker van de Pauselijke Huishouding, een functie binnen de Prefectuur voor de Pauselijke Huishouding die uitsluitend bekleed wordt door leden van zijn kloosterorde.

Cantalamessa werd tijdens het consistorie van 28 november 2020 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-diaken. Zijn titeldiakonie werd de Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine. Omdat hij op het moment van creatie ouder was dan 80 jaar is hij niet gerechtigd deel te nemen aan een conclaaf.