Resolutie 2115 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2115
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 augustus 2013
Nr. vergadering 7025
Code S/RES/2115
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Zuidelijk Libanon
Beslissing Verlengde de UNIFIL-macht in Zuid-Libanon met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2013
Permanente leden
Niet-permanente leden
Een Nederlands medisch pantservoertuig bestemd voor UNIFIL.

Resolutie 2115 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 augustus 2013 unaniem aangenomen. De resolutie verlengde de waarnemingsmacht in Libanon verder met een jaar.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Israëlische inval in Zuidelijk Libanon eind jaren 1970, stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijke VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven totdat de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden.

In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het land, maar geregeld vonden nieuwe aanvallen en invasies plaats.

Op 12 juli 2006 brak een oorlog uit tussen Hezbollah uit Libanon en Israël die een maand zou duren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Libanon had gevraagd dat de UNIFIL-missie ongewijzigd met een jaar verlengd zou worden. Er werd gewag gemaakt van de vele schendingen van resolutie 1701 uit 2006. Alle partijen werden opgeroepen de Blauwe Linie te respecteren. Ook werden pogingen om Libanon te destabiliseren veroordeeld.

UNIFIL's mandaat werd verlengd tot 31 augustus 2014. Het Libanese leger kreeg een pluim voor zijn inspanningen om sterker te worden. Alle partijen werden opgeroepen om zich te houden aan de beëindiging van de vijandelijkheden. Bij Israël werd er nog eens op aangedrongen dat het zich terug zou trekken uit Noord-Ghajar.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]