Resolutie 687 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Resolutie 687)
Resolutie 687
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 3 april 1991
Nr. vergadering 2981
Code S/RES/687
Stemming
voor
12
onth.
2
tegen
1
Onderwerp Golfoorlog
Beslissing Voorwaarden tegenover Irak.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1991
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van België België · Vlag van Ivoorkust Ivoorkust · Vlag van Cuba Cuba · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van India India · Vlag van Roemenië Roemenië · Vlag van Jemen Jemen · Vlag van Zaïre Zaïre · Vlag van Zimbabwe Zimbabwe
Irak (groen) en Koeweit (oranje).

Resolutie 687 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 3 april 1991. De resolutie stelde de voorwaarden vast waaraan Irak moest voldoen nadat het land de Golfoorlog had verloren.

De resolutie werd aangenomen met 12 stemmen voor, een tegen (Cuba) en twee onthoudingen (Ecuador en Jemen).

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Golfoorlog (1990-1991) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dat land. Nog diezelfde dag werd de inval door de VN-Veiligheidsraad veroordeeld in resolutie 660. Deze resolutie eiste ook een onmiddellijke terugtrekking van Irak, maar daar kwam niets van terecht.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De resolutie eiste de vernietiging van alle chemische, nucleaire en biologische wapens, alsmede van alle ballistische raketten met een bereik van meer dan 150 km. Deze acties “representeerden stappen in de richting van het doel om in het Midden-Oosten een zone te creëren vrij van massavernietigingswapens en alle raketten om deze te lanceren, en het komen tot een wereldwijd verbod op chemische wapens” (paragraaf 14).

De resolutie verplichtte Irak tevens om te voldoen aan al zijn internationale schuldverplichtingen en tot het doen van herstelbetalingen aan Koeweit.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 687 op de Engelstalige Wikisource.