Richard Francis Burton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sir Richard Francis Burton

Richard Francis Burton (Torquay (Devonshire, Engeland), 19 maart 1821Triëst, 19 oktober 1890) was een Brits consul, ontdekkingsreiziger, vertaler en oriëntalist. Hij was bekend, echter volgens zijn tijdgenoten berucht, om zijn opvliegend karakter en zijn nonconformisme met de victoriaanse moraal.

Hij vertaalde onder meer Duizend en een nacht (The Arabian Nights in het Engels), de Kamasutra en The Perfumed Garden.

Door zijn grote talenkennis en zijn donkere uiterlijk kon Burton zich onopvallend voor de inboorlingen invoegen in de voor Europeanen exotische werelden van het Midden-Oosten en India. Zo was hij een van de eerste als moslim vermomde westerlingen die Mekka bezocht.

Burton wordt vaak in een adem genoemd met de Engelse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke. In 1857 vertrokken zij vanuit Zanzibar de Oost-Afrikaanse binnenlanden in. Hun doel was om de bronnen van de Nijl te vinden. Een jaar later bereikten zij het Tanganyikameer. Speke ontdekte het Victoriameer. De vriendschap tussen de twee mannen bekoelde o.a. door hun verschil van inzicht over wat nu de bron van de Nijl was.

In 1861 werd Burton diplomaat met zijn consulschap in Fernando Po. Hij diende later eveneens in Santos (Brazilië), Damascus en in Triëst waar hij in 1890 overleed.

Burton in de literatuur[bewerken]

In het sciencefictionboek Riverworld van Philip José Farmer, dat over een soort hiernamaals gaat, is één van de hoofdpersonen Richard Burton; dit personage is gebaseerd op het leven van Burton, maar maakt heel andere avonturen mee. Andere bekende figuren die in dit boek optreden zijn Hermann Göring en Mark Twain. De roman 'De wereldverzamelaar' (Ilija Trojanow, 2006) volgt het leven en de reizen van Burton meer waarheidsgetrouw.