Rivierdubbeltandmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rivierdubbeltandmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Onderrijk:Embryophyta (Landplanten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Onderklasse:Bryidae
Orde:Pottiales
Familie:Pottiaceae
Geslacht:Didymodon
Soort
Didymodon nicholsonii
Culm. (1907)
Synoniemen

Barbula nicholsonii

Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het rivierdubbeltandmos (Didymodon nicholsonii) is een mossoort in de kleimosfamilie (Pottiaceae). Deze broedkolonist komt voor op steen en schors.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kenmerkende geelgroene gemmen zijn zeer klein en onopvallend aanwezig op de bovenste helft van de bladschijf.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De planten groeien op beslibde basalt- en betonblokken op kribben, op baksteenpuin en zelfs op kunststofmatten (geotextiel) dat gebruikt wordt ter versteviging van de kribben. De planten groeien in en boven de zone waarin ook het gewoon kribbenmos (Cinclidotus fontinaloides) en Schistidium platyphyllum voorkomen. Alleen bij hoog water staan zij onder water. Ook in de uiterwaarden komt de soort voor, op bijvoorbeeld duikers en sluisjes, boomvoeten en dood hout.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Lange tijd werd gedacht dat het rivierdubbeltandmos een endeem van Groot-Brittanië was. Anno 2007 is de soort ook bekend uit België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Turkije, Californië en Nederland. In Nederland komt het rivierdubbeltandmos zeldzaam voor en de eerste vondst stamt uit 1988. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. Rivierdubbeltandmos is algemeen in het rivierengebied langs Waal en Nederrijn/Lek en is ook meermalen gevonden langs de Friese IJsselmeerkust. In Baden-Württemberg is de soort voor het eerst in 1963 gevonden. Nu komt de soort daar massaal voor langs de Bovenrijn. Of dat een kwestie is van een uitbreiding of van over het hoofd zien in het verleden is niet duidelijk. Rivierdubbeltandmos is pas na enige oefening te onderscheiden van muurdubbeltandmos (Didymodon vinealis).