Rosa hugonis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rosa hugonis
Rosa hugonis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Rosa (Roos)
Soort
Rosa hugonis
Hemsl. (1905)
Synoniemen

Rosa xanthina f. hugonis

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rosa hugonis is een struik die behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt van nature voor in China in de provincies Gansu, Qinghai, Shaanxi, Shanxi en Sichuan.[1] Ze groeit er aan bosranden en op hellingen op een hoogte van 600 tot 2300 meter. De roos werd in 1899 ontdekt door de Ierse missionaris en botanicus Hugh Scallan (1851-1928) in de Chinese provincie Shaanxi. Ze werd voor het eerst wetenschappelijk gepubliceerd in 1905 door William Botting Hemsley en genoemd naar de ontdekker, ook wel pater Hugo genoemd. In het Engels heet de roos 'Father Hugo's Rose'.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Rosa hugonis groeit als een rechtopstaande struik die een hoogte van ongeveer 2 meter bereikt. De overhangende, bruine scheuten zijn zwaar bedekt met stekels en borstelharen. De bladeren zijn oneven geveerd en bestaan uit maximaal 13 kleine, elliptische blaadjes.

Rosa hugonis bloeit relatief vroeg in mei. De bloemen staan solitair, gerangschikt op de scheuten. De hermafrodiete bloemen zijn radiaal symmetrisch en vijfvoudig met een dubbel bloemdek. De bloemen hebben een diameter van ongeveer 4 centimeter. De vijf bloembladen zijn lichtgeel. In de nazomer draagt de struik kleine, donkerrode tot zwarte rozenbottels.

Hardheid en ziekten[bewerken | brontekst bewerken]

Rosa hugonis is winterhard tot -29°C (USDA zone 5) en gedijt ook in arme grond.

Soms sterven delen van de takken volledig af, aangezien Rosa hugonis enigszins gevoelig is voor infectie door Valsaria insitiva.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rosa xanthina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.