Schijnkraagroos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schijnkraagroos
Schijnkraagroos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Rosa (Roos)
Soort
Rosa inodora
Fr. (1814)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schijnkraagroos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De schijnkraagroos (Rosa inodora, synoniem: Rosa elliptica subsp. inodora) is een struik die behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt van nature voor in Noord-Europa. De schijnkraagroos staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of toegenomen. Het aantal chromosomen is 2n = 42.[1]

De struik wordt tot 1-2,5 m hoog. Op de takken zitten sterke haakvormige stekels. De bloeistengels kunnen stekelloos zijn. De wigvormige bladeren zijn vijf- tot zevendelig geveerd met elliptische deelblaadjes. Op de achterkant van de blaadjes zitten klierharen.

De schijnkraagroos bloeit in juni en juli met witte bloemen, die lichtroze verkleuren. De kelkbladen staan voor de bloei naar beneden, na de bloei horizontaal en vallen later af. De bloemsteel heeft geen klierharen. De stempel is aan de bovenkant meestal behaard.

De rode rozenbottel is een bloembodem met daarin de nootjesachtige vruchten. De steel van de rozenbottel heeft geen klierharen. De stijlopening op de vrucht is ongeveer 1 mm groot.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]