Rosse franjepoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rosse franjepoot
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Phalaropus fulicaria1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Phalaropus
Soort
Phalaropus fulicarius
(Linnaeus, 1758)
Broedgebied (rood)
Broedgebied (rood)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De rosse franjepoot (Phalaropus fulicarius synoniem Phalaropus fulicaria) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen (Scolopacidae).

Kenmerken[bewerken]

In adult zomerkleed heeft het mannetje steenrode onderdelen, een witte wang, zwarte kap en zwart verenkleed met beige veerranden. De flanken en borst zijn wit uitgeslagen. Het vrouwtje mist dit laatste kenmerk en zij heeft een dieper steenrode kleur en een scherper getekende kop. In adult winterkleed hebben beide geslachten egaal lichtgrijze bovendelen en vleugels, een witte voorkruin en een zwarte achterkruin. Ongeacht kleed verschilt de rosse franjepoot van de grauwe franjepoot door een dikkere, gele snavel met zwarte punt. Een ander verschil is de voorkeur voor zout water van de rosse franjepoot, terwijl de grauwe franjepoot eerder in zoet water verblijft.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort broedt op IJsland, Groenland, Canada, Siberië, Spitsbergen, Nova Zembla en Bereneiland. In Europa broeden hoogstens een paar honderd paar.

Broeden[bewerken]

De rosse franjepoot broedt in hoogarctische gebieden op de toendra's bij de kust in poelen. Het nest ligt op de natte grond in lage vegetatie. De mannetjes broeden en zorgen voor de jongen nadat deze uit het ei gekomen zijn.

Eten[bewerken]

Insecten, larven, kleine planktonische kreeftachtigen en soms zaden.

Voorkomen in West Europa[bewerken]

Hij is in West-Europa na stormen schaars te zien aan de kust.In Nederland is de rosse franjepoot doortrekker en wintergast in uiterst klein aantal langs de Noordzee- en Waddenkust. In de periode 1989-1998 zijn er 329 waarnemingen waarvan 95% in de periode september tot februari, de meeste waarnemingen tussen eind september en in november.[2]

Status[bewerken]

[2] De totale (wereld)populatie wordt geschat op 1 tot 2 miljoen broedparen. Hoewel het vermoeden bestaat dat dit aantal daalt, is er geen aanleiding voor plaatsing op de IUCN rode lijst. Echter, in IJsland is de soort sterk afgenomen en staat daar wel op de nationale rode lijst.[3][4] Rosse franjepoten overwinteren op zee voor de Zuid-Amerikaanse, West- en Zuid-Afrikaanse kusten.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties