Roustam Raza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roustam Raza
Roustam Raza (1806)geschilderd door Jacques-Nicolas Paillot de Montabert
Roustam Raza (1806)
geschilderd door Jacques-Nicolas Paillot de Montabert
Geboren 1783
Tbilisi
Overleden 1845
Dourdan
Land/partij Vlag van Frankrijk Frankrijk (Mameluk)
Dienstjaren 1799-1814
Rang Lijfwacht van Napoleon Bonaparte

Roustam Raza (Tbilisi, 1783 - Dourdan, 7 december 1845) was van 1799 tot 1814 de beroemde Mamelukse lijfwacht van Napoleon Bonaparte.

Roustam Raza werd in Georgië geboren als zoon van een Armeense koopman en zijn Georgische echtgenote. In 1797 werd hij in Constantinopel als slaaf verkocht. Na het overlijden van zijn meester kwam hij in Caïro in het bezit van een met Napoleon bevriende sjeik. In augustus 1799, kort voor Napoleons terugkeer in Frankrijk, trad hij in zijn dienst. De volgende vijftien jaar vergezelde Roustam de consul en latere Franse keizer op al zijn krijgstochten, van Spanje tot Rusland aan toe. 's Nachts sliep hij direct naast Napoleons vertrek.

Roustam Raza heeft in zijn memoires door middel van anekdotes een aardig beeld geschetst van Napoleons onmiddellijke omgeving. Hijzelf werd meermalen op doek vastgelegd, niet alleen in portretten (zoals door Jacques-Nicolas Paillot de Montabert in 1806 en door Horace Vernet in 1810), maar ook als bijfiguur in historische schilderijen van zijn werkgevers, waarop hij door zijn tulband gemakkelijk herkenbaar is.

Literatuur[bewerken]

  • Hector Fleischmann, Roustam: mameluck de Napoleon, d'après des mémoires et des nombreux documents inédits tirès des Archives Nationales et des Archives du Ministère de la Guerre, Parijs: Albert Méricant, (1910).