Salonsocialist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Salonsocialist, neo-gauchisme (nieuw-links), gauche caviar (kaviaar-links) en bourgeois bohémien (burgerlijk non-conformist) zijn licht pejoratieve termen die gebruikt worden om iemand te omschrijven die pretendeert socialist te zijn, maar zich in werkelijkheid een kapitalistische levensstijl aanmeet. De termen suggereren een persoon met een weinig consistente politieke en/of maatschappelijke visie.

Dit verwijt betreft meestal Westerse linkse intellectuelen. Zij zouden bijvoorbeeld gedurende de 20e eeuw vanuit het comfortabele Westen de tekortkomingen van het communisme in het Oostblok gebagatelliseerd hebben, terwijl zij de vermeende verworvenheden prezen en in sommige gevallen zelfs gepleegde misdaden goedpraatten.

In België is tegenwoordig vooral de Parti Socialiste vaak het voorwerp van zulke verwijten. Dit werd mede in de hand gewerkt door de talrijke corruptieschandalen rond een aantal PS-kopstukken. Na het succes van de socialistische partij in de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in de Vlaamse steden, werd dit door academici grotendeels toegeschreven aan de talrijke Bourgeois Bohémiens of Bobo's die in de steden wonen en zelf een 'rechtse' levensstijl hebben, maar toch 'links' stemmen. Vooral vicepremier Laurette Onkelinx en kamerlid Sophie Pécriaux worden vaak als bobo's of gauche caviar versleten[bron?].

In Nederland wordt salonsocialisme vooral in verband gebracht met PvdA-politici en VARA-presentatoren, zoals Wouter Bos (PvdA), Marcel van Dam (PvdA en VARA), Eveline Herfkens (PvdA), Wim Kok (PvdA) en Jack Spijkerman (van VARA naar Talpa/RTL 4). De opmerking 'links lullen, rechts vullen' is in dezen een veelgebruikt verwijt.

Hetzelfde verwijt trof de Franse presidentskandidate Ségolène Royal tijdens de verkiezingen van 2007. De mogelijke presidentskandidaat Dominique Strauss-Kahn werd zelfs als "gauche ultra-caviar" bestempeld door Pierre Lellouche [1].

Internationaal[bewerken]

  • Australië en Nieuw-Zeeland: Latte Left en Chardonnaysocialisme.
  • Finland: Champagnesocialisme (samppanjasosialismi), Saloncommunist (salonkikommunisti).
  • Zweden: Rodewijngauchisme (rödvinsvänster).
  • Frankrijk: Gauche Caviar en Bourgeois Bohémien.
  • Ierland: Smoked Salmon Socialist (Gerooktezalmsocialisme).
  • Verenigde Staten: Champagnesocialisme, Latte-liberalisme en Limousineliberalisme.
  • Duitsland en Oostenrijk: Toskana-Fraktion (naar de vakantiebestemming Toscane).

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties