Self Driving Challenge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Self Driving Challenge
Team Windesheim neemt een bokaal in ontvangst na het winnen van de 4e van de challenge. (2022)
Gehouden in Lelystad, voorheen Assen
Data 14 juni 2024
Organisator De RDW, in samenwerking met de Digital Society Hub, Quintor en The Grid Racing
Deelnemers Twee of meer teams van maximaal 6 studenten
Thema Racing, kunstmatige intelligentie en zelfrijdende voertuigen
Eerste editie 2019
Laatste editie 2024
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Auto
Verkeer & Vervoer

De Self Driving Challenge of SDC is een jaarlijks evenement georganiseerd door de RDW. Het doel van dit project, waaraan studententeams van verschillende onderwijsinstellingen meedoen, is om een elektrisch aangedreven onbemande kart te voorzien van hard- en software om deze zelfstandig over een circuit te laten navigeren.[1] De teams die meedoen mogen hierin zelf kiezen op welke manier dit doel bereikt dient te worden, maar het uitgangspunt van de challenge is het gebruik van kunstmatige intelligentie in combinatie met diverse sensoren en camera's.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De Self Driving Challenge vond voor het eerst plaats in 2019 en kwam tot stand door samenwerking tussen de RDW en de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool Groningen.[2][3] Andere partners zijn bedrijven Quintor en The Grid Racing.[4] De RDW heeft de SDC opgezet om studenten enthousiast te maken voor moderne en toekomstige ontwikkelingen in de ICT en de auto-industrie zoals zelfrijdende auto's. Daarnaast heeft de RDW als instantie die bevoegd is om nieuwe modellen auto's te typegoedkeuren veel te maken met dergelijke nieuwe technologieën. Via de onderzoeken die de studenten opleveren tijdens het werken aan het project, hoopt de RDW belangrijke en waardevolle inzichten op te doen over bijvoorbeeld hoe zelfrijdende voertuigen beslissingen nemen die leiden tot het bedienen van het stuur en de pedalen.

Studenten werken gebruikelijk één semester lang in teamverband met 5 à 6 personen aan software die ze maken en vervolgens optimaliseren om zo snel mogelijk een elektrische kart volledig autonoom een circuit af te laten leggen. Waar in de eerste edities twee teams van een enkele hogeschool meededen, is de wedstrijd in 2022 uitgegroeid tot een competitief evenement tussen verschillende onderwijsinstellingen zoals de Hanzehogeschool, Hogeschool Windesheim, Hogeschool Rotterdam. In latere edities zijn nog meer onderwijsinstellingen aangehaakt, waaronder Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente en De Haagse Hogeschool.[5]

Elektrische Kart[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 word de wedstrijd gereden met elektrische personenkarts. Deze karts, die aangedreven worden door een tweedelig lithium-tractieaccupakket van in totaal 1,44 kWh en een 48V-elektromotor met een piekvermogen van 3,5 kW of 4,7 pk.[6] Voorop de kart zitten drie Logitech StreamCam's gemonteerd, die via USB verbonden zijn met een mini-pc (Intel NUC 11 Performance) waar Linux op draait. Deze computer bevat software van de deelnemers, welke de beelden van de camera via algoritmes zoals neurale netwerken verwerkt, om vervolgens actuatoren op de kart aan te sturen.[7] Aan het stuur van de kart zit een servomotor geïnstalleerd voor het draaien van het stuurwiel, op de plaats van het rempedaal zit een elektrische cilinder en de elektromotor wordt aangestuurd via een motor-controller.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 en 2021 werd de race virtueel gereden. In 2020 was een fysieke race niet mogelijk vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak en in 2021 was geen fysieke race mogelijk omdat bepaalde onderdelen voor de karts te laat werden geleverd, zodat de karts niet op tijd aan de veiligheidseisen konden voldoen. De race werd daarom beide jaren niet op een circuit, maar op een computer verreden met behulp van een simulatiespel. Dit werd gedaan op de Hanzehogeschool Groningen.

In 2022 wordt de race fysiek gereden op het Junior Circuit van TT-Circuit Assen. De wedstrijd kan gewonnen worden door zo snel mogelijk een ronde te rijden op het circuit. Alle teams hebben hier individueel 20 minuten de tijd voor, waarin ze zoveel pogingen mogen wagen als ze willen.[8] Mocht geen van de teams slagen in het rijden van een gehele ronde, dan wordt het team dat de meeste afstand foutloos heeft afgelegd de winnaar.[7] De finale is gepresenteerd door "The Huge Car Guy" Roland Tameling.

In 2023 is de SDC uitgebreid naar een wedstrijd met 6 deelnemers, waaronder twee universiteiten en vier hogescholen. Daarnaast zijn er extra sensoren toegevoegd aan de kart, waaronder meerdere camera's (drie in totaal, tegenover de enkele camera die in eerdere edities werd toegepast) en een Lidar-sensor.[9][10] Ook deze finale wordt gepresenteerd door Roland Tameling, samen met Koen Peeters.[5]

Edities van de Self Driving Challenge
# Jaar Finale Deelnemende onderwijsinstellingen Wedstrijduitslag Finale-omgeving Technologie
1 2019 14 juni 2019
  1. 🥇 Team blauw
  2. 🥈 Team rood
De kombaan van RDW Testcentrum Lelystad. Het NVIDIA Drive platform met de DRIVE AGX voor zelfrijdende voertuigen.
2 2020 24 juni 2020
  1. 🥇 Team blauw[11]
  2. 🥈 Team rood
Deze race werd virtueel gereden in computerspel Assetto Corsa. Het NVIDIA Drive platform met de DRIVE AGX voor zelfrijdende voertuigen.
3 2021 18 juni 2021
  1. 🥇 Hanzehogeschool[12][13]
  2. 🥈 Hogeschool Windesheim
Deze race werd virtueel gereden in simulator CARLA. Het NVIDIA Drive platform met de DRIVE AGX voor zelfrijdende voertuigen.
4 2022 10 juni 2022
  1. 🥇 Hogeschool Windesheim[6][17]
  2. 🥈 Hanzehogeschool
  3. 🥉 Hogeschool Rotterdam
Het junior circuit van TT-Circuit Assen.[18][19] Compacte NUC's, met onder andere door de studenten getrainde machine learning-modellen en computer vision algoritmen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Python en TensorFlow.
5 2023 8 juni 2023[10]
  1. 🥇 Rijksuniversiteit Groningen[20][21]
  2. 🥈 Universiteit Twente
  3. 🥉 Hanzehogeschool
  4. Hogeschool Rotterdam
  5. Hogeschool Windesheim
  6. De Haagse Hogeschool
Het junior circuit van TT-Circuit Assen. Compacte NUC's, met onder andere door de studenten getrainde machine learning-modellen en computer vision algoritmen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Python en TensorFlow. De karts zijn deze editie uitgerust met meerdere camera's en Lidar.[10][9]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]