Silent Witness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Silent Witness
Genre Detective/politieserie
Speelduur 120 minuten
Bedenker Nigel McCrery
Hoofdrollen Amanda Burton (1996-2004)
Emilia Fox (2004-heden)
William Gaminara (2002-2013)
Tom Ward (2002-heden)
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Locatie Londen
Uitzendingen
Start 21 februari 1996
Einde n.v.t.
Afleveringen 66 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 15
Netwerk Vlag van Verenigd Koninkrijk BBC
Vlag van Nederland KRO
Vlag van België Canvas
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Silent Witness is een Britse detective/politieserie gemaakt door de BBC, oorspronkelijk gebaseerd op de boeken van Nigel McCrery. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1996 en wordt nog steeds gemaakt. In Nederland wordt de serie uitgezonden door de KRO, in Vlaanderen op Canvas.

In de eerste zeven seizoenen staan de activiteiten van de vrouwelijke patholoog-anatome Sam Ryan, gespeeld door Amanda Burton, centraal. In 2004 verliet laatstgenoemde de serie echter. Twee van haar collega’s, Harry Cunningham (Tom Ward) en Leo Dalton (William Gaminara), zijn nu de centrale personages en er is een nieuw personage toegevoegd: Nikki Alexander (Emilia Fox).

Er worden zes tot acht afleveringen per seizoen gemaakt en de verhalen zijn tweedelig. BBC One zendt gewoonlijk op zondag deel één en de daarop volgende maandag deel twee uit. Nederland zendt deze twee delen telkens met een interval van één week uit. In België wordt de serie eens per week uitgezonden op Canvas, waarbij de twee delen onmiddellijk na elkaar worden uitgezonden en duren van 20.50 uur tot 23.50 uur.

Verhaallijn[bewerken]

Politie en Openbaar Ministerie roepen bij hun onderzoeken regelmatig de hulp in van het forensisch laboratorium. Daar worden lijken ontleed en geanalyseerd om de ware toedracht van een mogelijk delict te achterhalen.

Seizoen 1 t/m 7[bewerken]

Hierin is de forensisch patholoog Sam Ryan, een rol van de actrice Amanda Burton. In de eerste drie seizoenen speelt de serie zich af in Cambridge. Daarna is Sam Ryan werkzaam in Londen. Ze heeft het geschopt tot "Professor of Forensic Pathology" aan de universiteit aldaar. Haar reputatie is haar vooruitgesneld en ze wordt veel gevraagd door zowel aanklagers als verdedigers. Bij haar werk krijgt Sam ondersteuning van haar collega's. Onderling zijn ze het echter wel niet altijd eens over de ware toedracht van een misdrijf.

Vanaf seizoen 8[bewerken]

Nikki Alexander, een rol van Emilia Fox, is forensisch pathologe met een diepgeworteld gevoel voor rechtvaardigheid. In haar hardnekkigheid om de waarheid boven tafel te krijgen beperkt ze haar onderzoek niet tot binnen de muren van het laboratorium. De rechtlijnige en soms gevaarlijke koers die ze vaart, brengt haar regelmatig in de problemen, zowel professioneel als privé. Desondanks houdt ze onverminderd vast aan haar eigenzinnige opvattingen over het werk als patholoog anatoom. Emilia's oog voor detail brengt meer dan eens verrassend nieuw bewijsmateriaal aan het licht. Dit zorgt vervolgens voor dramatische wendingen in het politieonderzoek. Niet altijd tot genoegen van de politie-inspecteurs die belast zijn met het onderzoek.

Vaste acteurs[bewerken]

Huidige:

  • Dr. Nikki Alexander (forensisch antropoloog) - Emilia Fox (seizoen 8 tot heden)

Voormalige:

  • Dr. Sam Ryan (patholoog-anatoom) - Amanda Burton (seizoen 1-7)
  • Prof. Leo Dalton (patholoog-anatoom) - William Gaminara (seizoen 6-16)
  • Dr. Harry Cunningham (patholoog-anatoom) - Tom Ward (seizoen 6-15)

Doelgroep[bewerken]

Gezien de vaak zeer expliciet getoonde beelden van het anatomisch ontleden van de slachtoffers, is de serie in Nederland beoordeeld als een 16+-serie.

Afleveringen[bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen van Silent Witness

Externe link[bewerken]