Slot Gadebusch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slot Gadebusch
Achterzijde van het slot
Locatie Gadebusch, Duitsland
Coördinaten 53° 42′ NB, 11° 7′ OL
Algemeen
Kasteeltype Renaissance
Gebouwd in 1573
Voorzijde van het slot
Kaart
Slot Gadebusch (Mecklenburg-Voor-Pommeren)
Slot Gadebusch

Het Slot Gadebusch is een renaissancistisch kasteel uit 1573 in het noordwesten van Mecklenburg-Voor-Pommeren in de stad Gadebusch, gelegen tussen Schwerin en Ratzeburg. Het is een zeldzaam voorbeeld van de baksteenrenaissance uit Mecklenburg en Noord-Duitsland met reliëfs in de regionale Johann Albrecht-stijl.

De architecturaal-historische en kunsthistorische betekenis van dit gebouw gaat terug op de uiterst rijke gevelversiering. Dit wordt deels in Haustein (kalksteen) uitgevoerd, maar voornamelijk in terracotta. Net als bij de Schwerin Castle (en het Fürstenhof Wismar) de gevels van het paleis rijkelijk waren versierd met reliëfs van de Lübeck workshop Nederlander Statius van Dueren, gewezen op de portals en kozijnen dienovereenkomstig. Hier werden enkele bijbelse scènes gebruikt.

Het oorspronkelijke gebouw van het kasteel was een Slavisch kasteel met een Ringwal, dat op dit punt in de 8e eeuw werd bewezen. Het kasteel Godebuz stond onder bestuur van Abodriten. Na de verovering door de troepen van Hendrik de Leeuw, werd het kasteel in 1143 overgebracht naar het graafschap Ratzeburg. Van 1200 tot 1204, werd het kasteel bezet door de Denen en vervolgens herbouwd in de 13e eeuw tot een massief bakstenen kasteel met een vrijstaande stenen donjon. Van 1283 tot 1299 was het kasteel de hoofdresidentie van de vorsten van Mecklenburg. Vanaf deze tijd heeft ook de nabijgelegen Burgsee zijn naam.

Het renaissancistische kasteel op de Schlossberg met Terracotta, als een typisch voorbeeld van de Noord-Duitse baksteenrenaissance, werd herbouwd door architect Christoph Haubitz van 1571 tot 1573 onder de bewindvoerder van het bisdom Ratzeburg Christoffel van Mecklenburg. In 1675 ontmoette de Pruisische keurvorst Frederik Willem I van Brandenburg de Deense koning Christiaan V van Denemarken in het kasteel om hun bondgenootschap in de Schoonse Oorlog af te sluiten. Van 1734 tot 1768, het kasteel was onder Hannoveraanse bezetting, toen werd het de zetel van het hertogelijke administratieve kantoor. Gebouwd van 1878 tot 1879 tot het kantoorgebouw. Aan het einde van de 18e eeuw werd de donjon afgebroken. In 1903 en 1904 werden door Gustav Hamann renovatie onder andere de halfronde driedelige gevelopeningen van de trap gerestaureerd en vervangen door enkel verloren en vernietigd terracotta. In 1945 werd de Barber-Ljaschchenko-overeenkomst hier ondertekend.

Na 1945 werd het kasteel door de Duitse Democratische Republiek gebruikt als museum, internaat en later als administratief gebouw en rechtbank. In 1953 verhuisde de songwriter Wolf Biermann van Hamburg naar het internaat in het kasteel en haalde daar in 1955 zijn middelbareschooldiploma. In 2002 werd het gedeeltelijk vernieuwde sinds 1991 in de loop van de herontwikkeling van het Gadebusch-gebouw aan de uitgever Herbert Freisleben-Liechtenstein uit Rimpar verkocht. In maart 2015 gaf Freisleben het kasteel weg aan de Hoffnungsgut-vereniging.

Momenteel[(sinds) wanneer?] wordt het slot gerenoveerd.