Maharishi Mahesh Yogi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Fontes (overleg | bijdragen) op 7 dec 2010 om 12:31. (Versie 23514870 van 81.30.33.57 (overleg) ongedaan gemaakt. zijn er bronnen voor dat soort kletspraat?)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Maharishi Mahesh Yogi (2007)

Maharishi Mahesh Yogi (Chichli (Madhya Pradesh) 12 januari 1917Vlodrop, 5 februari 2008) was een Indiase goeroe, sinds 1990 woonachtig in Nederland. Hij was de grondlegger van de Transcendente Meditatie (TM)-beweging. Volgens de TM-organisatie hebben wereldwijd meer dan vijf miljoen mensen zijn meditatietechniek geleerd.[1]

Maharishi Mahesh Yogi, geboren als Mahesh Prasad Varma, studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Allahabad. Na het behalen van zijn graad in 1940 ging hij tot 1953 in de leer bij de swami Brahmananda Saraswati, die was verkozen tot Shankarcharya van Jyotir Math, de hoogste spirituele zetel in India, die meer dan 150 jaar niet bekleed was.

Na het overlijden in 1953 van Brahmananda Saraswati trok Maharishi zich terug in Uttar Kashi in de Himalaya. In 1955 vertrok hij naar het zuiden van India. Hij nam de naam "Maharishi Mahesh Yogi" aan (vaak verkort tot "de Maharishi", wat "de grote ziener" betekent) en begon les te geven in zijn meditatietechniek, later bekend geworden als Transcendente Meditatie (TM).

Van 1958 tot 1968 maakte Maharishi een tiental wereldreizen om bekendheid te geven aan de TM-techniek. Vooral in de Verenigde Staten werd TM populair. In 1972 werd in Santa Barbara (Californië) de Maharishi International University opgericht.

In de jaren zestig en zeventig werd Maharishi Mahesh Yogi een icoon van de heersende tijdgeest. Een groot aantal bekendheden uit die tijd, waaronder The Beatles en de The Beach Boys, hing zijn TM-beweging aan. De Beatles reisden in 1968 af naar India om Transcendente Meditatie te leren van de Maharishi. Na enkele maanden kwam het tot een breuk. De Beatles zouden hebben gevonden dat hij, als spiritueel, celibatair persoon, erg veel aandacht had voor seks en geld. Zo zou hij volgens hen een vast percentage van hun inkomen hebben gevraagd en hen misbruikt om zijn bekendheid te vergroten, en zou hij geprobeerd hebben hun vriendin Mia Farrow te versieren.[2] Volgens Deepak Chopra was er echter een heel andere reden voor de breuk: Maharishi Mahesh Yogi was tegen het regelmatige drugsgebruik van de Beatles tijdens hun verblijf in zijn ashram in India.[3]

Nadat er problemen waren met de Indiase belastingdienst, verplaatste de TM-beweging zijn hoofdkwartier uit India. Na een aantal omzwervingen vestigde Maharishi Mahesh Yogi zich in 1972 in Seelisberg in Zwitserland. Vanaf 1990 woonde de Maharishi in Nederland. Hij coördineerde de wereldwijde activiteiten van de TM-beweging vanuit Vlodrop, dat hij uitriep tot het "Global Country of World Peace".

Naast de vele "Maharishi Vedic Universities", TM-cursuscentra, heeft Maharishi Mahesh Yogi ook een aantal scholen en universiteiten opgezet. Zo stichtte hij in 1971 de Maharishi University of Management[4] in Fairfield (Iowa) in de Verenigde Staten. In Lelystad in Nederland staat de Maharishi Basisschool De Fontein.

Overlijden en opvolging

Maharishi Mahesh Yogi opgebaard na zijn dood

Maharishi Mahesh Yogi overleed op 5 februari 2008, op 91-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd naar India overgebracht en werd op 11 februari gecremeerd aan de oever van de Ganges in Allahabad.[5]

De Maharishi had veertig mensen geselecteerd en opgeleid om de organisatie te gaan leiden. Maharaja Nader Raam (Tony Nader) was hun voorzitter; hij werd de wereldleider van de TM-beweging. [6]

  1. TM.org
  2. The Beatles in India
  3. The Washington Times, 6 maart 2006
  4. Van 1974 tot 1995 Maharishi International University (MIU) geheten
  5. Lichaam Maharishi in India aangekomen, Dagblad van het Noorden, 10 februari 2008
  6. De Einstein van het bewustzijn is moe Hart en Ziel (de Volkskrant), 4 februari 2008