Harkstede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 14 dec 2010 om 19:35.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Harkstede
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Harkstede (Groningen)
Harkstede
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Slochteren
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 43′ OL
Algemeen
Inwoners
(27-05-2008)
3181
Foto's

De Hoge Kerk van Harkstede (2007)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Harkstede (Gronings: Haakstee of Haarstee) is een dorp in de gemeente Slochteren in de provincie Groningen (Nederland). De naam van het dorp komt vermoedelijk van Haarkes Stee, de boerderij van Haarke. Op 27 mei 2008 telde het dorp 3181 inwoners (2726 inwoners in 2004). Harkstede was tot 1821 een zelfstandige gemeente, die in dat jaar werd samengevoegd met Slochteren.

Harkstede bestaat in ieder geval sinds de dertiende eeuw. De toren naast de Hervormde kerk stamt uit die periode. De kerk zelf is aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd en is een van de weinige monumentale protestantse kerken in de provincie. Gezien de periode waarin de kerk werd gebouwd is het opvallend dat hij compleet in gotische stijl is. De kerk beschikt over een Schnitgerorgel uit 1795.

Zie Kerk van Harkstede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een ander beeldbepalend monument in het dorp is de korenmolen Stel's Meuln uit 1851.

Voorzieningen

Het dorp heeft twee basisscholen die samen met de openbare bibliotheek, de crèche, de naschoolse opvang en de sportzaal zijn ondergebracht in het educatief centrum de Borgstee. Ook heeft het dorp enkele winkels.

Nieuwbouw

  • Aan de zuidkant van het dorp ligt de Borgmeren, een nieuwbouwwijk aan een zandplas die is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de A7 tussen Groningen - Bad Nieuweschans. De eerste huizen werden in 1996 gebouwd. De belangstelling voor de vrije bouwkavels was zo groot dat bij de uitgifte van percelen aspirant-kopers om een kavel te bemachtigen weken lang bij het gemeentehuis van Slochteren hebben gekampeerd in caravans.
  • Ten westen van het dorp zal in de nabije toekomst de nieuwbouwwijk Meerstad (10.000 woningen) verrijzen, die deels tot de gemeente Groningen en deels tot de gemeente Slochteren zal gaan behoren.

Recreatie

Zie ook

Sjabloon:Navigatie gemeente Slochteren