Lousewies van der Laan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 30 jun 2006 om 11:54.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lousewies van der Laan

Louse Wies Sija Anne Lilly Berte (Lousewies) van der Laan (Rotterdam, 18 februari 1966) is een Nederlands politicus. Ze zat namens D66 in het Europees Parlement en maakte in 2003 de overstap naar de Tweede Kamer. Op 3 februari 2006 nam zij de functie van fractievoorzitter over van Boris Dittrich. Ze was kandidaat-lijsttrekker voor de verkiezingen van leden van de Tweede Kamer in 2007. Op 24 juni 2006 werd bekend dat Alexander Pechtold de interne verkiezing om het lijsttrekkerschap had gewonnen. In de hoedanigheid als kandidaat-lijsttrekker pleitte zij onder andere voor sluiting van islamitische scholen. Pechtold acht dat in strijd met het anti-discriminatiebeginsel. Op 29 juni 2006 viel het kabinet Balkenende II mede door haar toedoen.

Van der Laan is geboren in Nederland maar woonde vrijwel haar hele jeugd in het buitenland (Verenigde Staten, Duitsland en België). Op 18-jarige leeftijd vestigde zij zich definitief weer in Nederland. Hier begon ze een studie rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na het behalen van haar doctoraalexamen ging ze werken bij Europese organisaties.

Tussen 1995 en 1999 werkte ze als medewerker en later woordvoerder van de Nederlandse Eurocommissaris Hans van den Broek. In 1999 werd ze gekozen als lid van het Europees Parlement. In Nederland was ze al snel een van de bekendere Europese parlementsleden. In 2003 maakte ze de overstap naar de Nederlandse politiek.

Lousewies van der Laan is getrouwd met Dennis Hesseling en heeft een zoon.

Externe link

[bron?]

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)