Steven Seagal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steven Seagal
Steven Seagal in 2012
Steven Seagal in 2012
Algemene informatie
Volledige naam Steven Frederic Seagal
Geboren 10 april 1952
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1988 - heden
Beroep Acteur, muzikant, producent
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Steven Frederic Seagal (Lansing (Michigan), 10 april 1952)[1] is een Amerikaanse acteur, bekend van het actie-genre. Naast acteur is hij ook muzikant, producent, scenarist, beoefenaar van gevechtssporten en plaatsvervangend sheriff. Hij heeft de 7e dan in aikido, wat ook regelmatig terug te vinden is in zijn acteerwerk. Als jong-volwassene werd Seagal aikido-instructeur in Japan, en werd hij de eerste buitenlander die ooit een dojo zou beheren in Japan. Later zou hij naar Los Angeles verhuizen, te Californië, waar hij zijn filmdebuut maakte in de film Above the Law, ook wel bekend als Nico. Vele jaren genoot Seagal bekendheid, die nog groter werd door zijn rol in de film Under Siege in het jaar 1992, waarin hij Casey Ryback speelde, een Navy SEAL.

Latere films als On Deadly Ground (1994) en Under Siege 2: Dark Territory (1995) deden het slechter in de bioscoop. Hoewel hij in nog 3 bioscoopfilms zou spelen ging in de jaren 90 en de jaren 10 van de 21e eeuw, Seagal’s carrière zich vooral richten op de lowbudget direct-to-dvd films. Tussen 1998 en 2009 speelde hij in totaal in 22 van dit soort films. In het jaar 2010 keerde hij terug op het grote scherm in de film Machete, van regisseur Robert Rodriguez.

Ook begon Seagal met het maken van twee televisieseries. De eerste serie, True Justice, is een actieserie waarvan veel dubbelafleveringen als films uitgegeven zijn rond 2011. De andere serie, Steven Seagal: Lawman, is een realityserie, waarin men Seagal volgt in zijn activiteiten als vervangende sheriff in Jefferson Parish Louisiana.

Seagal is ook actief als muzikant. Zo is hij de oprichter van de band Thunderbox, en heeft hij al twee albums opgenomen waarin hij zingt en gitaar speelt. Ook is hij actief in de milieubeweging, wat ook zichtbaar was in de films On Deadly Ground, waarin hij de olievervuiling op de kaart bracht, en de film Fire Down Below, waarin het illegaal dumpen van chemisch afval belicht werd. Ook is hij dierenactivist en een supporter van de 14e Dalai Lama Tenzin Gyatso, en steunt hij de Tibetaanse vrijheidsbeweging.

Levensloop[bewerken]

Steven Seagal heeft een Joodse vader Stephen (een wiskundeleraar) en een Ierse katholieke moeder Patricia (technicus). Seagal begon al op jonge leeftijd met vechtsporten en in de jaren zeventig haalde hij verschillende prijzen in de aikidoklassen. Na begin jaren tachtig een tijd lijfwacht geweest te zijn, werd hij ontdekt door een agent van een auditiebureau dat wel iets in hem zag en hem zijn eerste filmrol bezorgde in Nico (Above the Law). In bijna elke film speelt hij een soldaat of politieagent.

In de jaren zeventig trouwde Seagal met de Japanse Miyako Fujitani, met wie hij twee kinderen kreeg. In 1987 trouwde hij met actrice Kelly LeBrock, met wie hij drie kinderen kreeg. In 1996 is het echtpaar uit elkaar gegaan nadat Seagal een dochter verwekte met nanny Arissa Wolf. Anno 2012 is Seagal met de Mongoolse danseres Erdenetuya Batsukh gehuwd, met wie hij in 2010 een zoon kreeg. Seagal heeft zich naast zijn zeven biologische kinderen over een Tibetaans meisje ontfermd.

De belangrijkste lama van de nyingmatraditie, Penor Rinpoche, proclameerde hem in 1998 tot de reïncarnatie van een 17e-eeuwse zoeker van manuscripten. In die hoedanigheid staat Steven Seagal sinds 1998 bekend als Chungdrag Dorje Rinpoche.

Filmografie[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties