Stremsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stremsel is een oplossing die spijsverteringsenzymen bevat, afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Het is een nevenproduct van de kalverslachterij.

Stremsel bevat eiwitsplitsende enzymen, chymosine en pepsine, die zorgen voor het samenklonteren (coaguleren) van bepaalde melkeiwitten. Deze eigenschap van chymosine maakt dat melk waaraan het wordt toegevoegd stremt en er wrongel ontstaat, de voorloper van de kaas. Chymosine is zeer actief. Er is maar heel weinig van nodig om kaas te maken. Eén liter kalfsleb met chymosine is voldoende om 10.000 liter melk (bij 34°C) binnen drie kwartier te laten stremmen.

Stremsel en bepaalde levenswijzen[bewerken]

Vegetarisme[bewerken]

Omdat het kalf voor het verkrijgen van het stremsel geslacht moet worden, eten veel vegetariërs geen kaas waarin dierlijk stremsel is verwerkt.

Halal[bewerken]

Moslims vermijden uit voorzorg kaas die gemaakt is met stremsel waarvan de herkomst onduidelijk is. Er wordt stremsel uit halal-slachterijen in Nederland geëxporteerd naar moslimlanden.

Kosjer[bewerken]

Melkproducten waarin dierlijk stremsel is verwerkt, zijn volgens de joodse Kasjroet in ieder geval niet geoorloofd. Melk(producten) en vlees(producten) dienen in de joodse keuken strikt gescheiden gehouden te worden.

Alternatieven[bewerken]

Er zijn alternatieven voor dierlijk stremsel, te weten: