Stroveer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stroveer
Het Strooveer in 1859 gezien vanaf de overzijde van de Rotte
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Vriendenlaan
Eind Katshoek en de Hofdijk
Lengte ca. 460 meter
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Het Stroveer (vroeger Strooveer geschreven) is een straat in Rotterdam bij de Hofdijk. De straat ligt ongeveer op de plaats van het Strooveer van voor het bombardement op Rotterdam in mei 1940. De binnenplaats van het wooncomplex op het voormalige Heliportterrein, in de volksmond bekend als Klein Volendam, maakt deel uit van de straat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het bombardement op Rotterdam was het Strooveer een korte winkelstraat langs de rivier de Rotte in het verlengde van de Rechter Rottekade tussen Katshoek en het spoorwegviaduct in de nabijheid van het Hofplein, dat toen iets meer naar het noordoosten lag. De straatnaam verwijst naar een voormalige ligplaats voor met hooi en stro geladen schepen. In de binnenvaart werd de naam strooveer gebruikt voor een regelmatig onderhouden transport van hooi en stro voor de paardenstallen in grote plaatsen en steden.[1] In een ordonnantie op het hooi van 1720 staat bovendien vermeld dat met hooi geladen schepen, die niet bestemd waren voor de hooimarkt en langs de Schie of de Rotte de stad binnenkwamen om onderzocht te worden, moesten blijven liggen aan de Singel tussen de brug over de Schie en de Hofpoort, of tussen de Hofpoort en de Vishoek.[2] In het begin van de 19e eeuw wordt de kade zowel Strooveer alsook Stroomarkt genoemd.

Oorspronkelijk heette de kade Rottekade noordzijde en lag buiten de Rotterdamse stadswallen. Het was een gebied waar de Rotterdammers gingen wandelen en waar al in 1584 de herberg De Kat stond.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stroveer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.