Hoogstraat (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoogstraat
Zelfs op marktdagen behoudt de Hoogstraat zijn eigen loop. Gezien vanuit de Centrale Bibliotheek
Zelfs op marktdagen behoudt de Hoogstraat zijn eigen loop. Gezien vanuit de Centrale Bibliotheek
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Goudsesingel, Oostplein en de Boezemweg
Eind Beursplein, Korte Hoogstraat en het Rodezand
Lengte ca. 820 meter
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

De Hoogstraat is één van de oudste straten van Rotterdam.

De Hoogstraat loopt vanaf het Oostplein in een rechte lijn naar de Coolsingel, of in termen van het oude, vooroorlogse Rotterdam: vanaf de Oostpoort de hele stad door, over de dam in de Rotte waar de stad naar is vernoemd. Het traject is deel van de oude zeewering, Schielands Hoge Zeedijk, die van Vlaardingen tot aan Gouda loopt.

Tot de verhuizing naar de Coolsingel in 1920 stond het stadhuis aan de Hoogstraat. Het is een tamelijk smalle winkelstraat, en voor zover bekend is dat altijd zo geweest. Er is ook een klein hoogteverschil met de omgeving, maar nauwelijks opvallend.

Aan de Hoogstraat is de Centrale Bibliotheek gevestigd in een markant gebouw van Bakema en Boot.

Wijde Kerkstraat[bewerken]

Vanaf de Hoogstraat is er een doorsteek Wijde Kerkstraat die leidt naar het Grotekerkplein, het plein voor de ingang van de 15e-eeuwse Laurenskerk grenst. De Wijde Kerkstraat ontstond door de verbreding van de Wijde Kerksteeg aan het einde van de 19e eeuw. Bij de verbreding werd het "huisje van Erasmus" afgebroken, waar naar verluidt de geleerde Erasmus in 1466 geboren werd als onwettig kind van een pastoor in Gouda. De nieuwbouw, een bedrijfsgebouw van de textielhandel A.J. Polak & Zonen, kreeg een nostalgische zijgevel in middeleeuwse stijl. Het Rotterdamsch Nieuwsblad schreef in juli 1896: "Later nam [...] de heer Tuschinski het pand over van de heren Polak om er zijn Thalia Bioscope in te vestigen. De "deur" van het Erasmus-huisje werd toen de ingang van de kantoren van Tuschinski." [1]

Korte Hoogstraat[bewerken]

De Korte Hoogstraat is de dwarsverbinding aan het einde naar de Blaak. Het is nu een al even historische straat met het enig overgebleven 17e-eeuwse gebouw in de stad, het Schielandshuis, gebouwd voor het hoogheemraadschap Schieland, hier tegenover staat een borstbeeld van Pim Fortuyn. Op 6 mei 2012, tien jaar na de moord, kreeg dat gedeelte van de Korte Hoogstraat om 18.00 uur de naam Pim Fortuynplaats. De Korte Hoogstraat heette tot in de 19e eeuw nog Schiedamsedijk[2].

Beurstraverse[bewerken]

In de loop der tijd na de Tweede Wereldoorlog is de helft van de Hoogstraat van de Binnenrotte tot de Coolsingel ingericht als voetgangerszone. In 1995 werd het Beursplein waar de Hoogstraat op uitloopt, verrijkt met de Beurstraverse, bijgenaamd de Koopgoot.

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Rotterdammers.nl tussen het Spui en de Wijde Kerkstraat (op foto's uit de jaren 30, op archive.org)
  2. Vincent van Gogh en Rotterdam, Bram Oosterwijk, Rotterdams Jaarboekje 1994