Tambov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tambov
Тамбов
Stad in Rusland Vlag van Rusland
Stadsbeeld van Tambov
Stadsbeeld van Tambov
Vlag
Wapen
Locatie in Rusland
Tambov (Rusland)
Tambov
Kerngegevens
Oblast Tambov
Gemeente stad Tambov
Coördinaten 52° 43′ NB, 41° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 91 km²
Inwoners
(2002[1])
293.658
(3.227 inw./km²)
Hoogte centrum 130 m
Gebeurtenissen en bestuur
Gesticht 1636
Stadstatus 1636
Overig
Postcode(s) 392000–392038
Netnummer(s) (+7) 4752
OKATO-code 68401
Tijdzone MSK (UTC+3)

Website: cityadm.tambov.ru
Foto's
Locatie binnen oblast Tambov
Locatie binnen oblast Tambov
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Tambov (Russisch: Тамбов) is een stad in het centrum van Europees-Rusland en heeft een kleine 300.000 inwoners. De stad is gelegen aan de rivier de Tsna, in het vruchtbare gebied van de zwarte aarde en bevindt zich ruim 400 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Het is de hoofdstad van de gelijknamige oblast Tambov. De naam Tambov stamt uit het Moksja (Mordwiens) en betekent "diepe plek in een rivier".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vesting Tambov werd gesticht in 1636 als deel van de gordel van verdedigingswerken die de zuidgrens van Moskovië moest beschermen tegen invallen van de nomadische Tataren. Door de Russische verovering van gebieden in het zuiden verloor Tambov zijn militaire functie als grenspost en ontwikkelde de provinciestad zich tot een centrum van handel een graanproductie. In 1769 werd het de hoofdstad van de nieuwe goebernija Tambov, die naast de huidige oblast Tambov ook delen van oblast Lipetsk, oblast Rjazan en Mordovië omvatte.

In het begin van de jaren 1920 was de omgeving van Tambov het toneel van de Tambov-opstand, een opstand van de bevolking tegen de bolsjewieken, die na de Oktoberrevolutie de macht in Rusland in handen hadden gekregen. Onder het communistische regime kwam de industrialisatie van Tambov op gang.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd het grootse deel van de gevanggenomen malgré-nous uit Elzas-Lotharingen geïnterneerd in kamp 188 nabij Tambov.

Geboren in Tambov[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tambov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.