Team Fortress 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Team Fortress 2
Ontwikkelaar(s) Valve Software
Uitgever(s) Valve Software
Datum van uitgave 18 oktober 2007 (Europa, Windows, Xbox 360)
14 december 2007 (Europa, PlayStation 3)
Huidige versie 1.0.9.5 (25 juni 2010)
Genre(s) First-person shooter
Speelmodus Multiplayer
Engine Source
Platform(s) Windows
Xbox 360
PlayStation 3
Apple Macintosh
Linux
Navigatie
Voorloper Team Fortress Classic
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Team Fortress 2 is een op team gebaseerd FPS-computerspel voor meerdere spelers ontwikkeld door Valve Software. Het is de opvolger van Team Fortress Classic. Het spel werd voor het eerst uitgebracht in The Orange Box op 18 oktober 2007 (in Europa) voor Windows en Xbox 360.[1] Een versie voor de PlayStation 3 werd in Europa op 14 december 2007 uitgebracht.[2] Het spel werd als los spel verkocht vanaf 11 april 2008. De losse verkoop werd verzorgd door Electronic Arts en het spel was verkrijgbaar via het Steam-platform. Op 24 juni 2011 kondigde Valve aan dat Team Fortress 2 gratis werd.[3] De ontwikkeling was onder leiding van John Cook en Robin Walker die oorspronkelijk de Team Fortress mod ontwikkelden voor Quake in 1996.

In het spel vechten twee teams tegen elkaar en elk team is samengesteld met teamleden uit negen verschillende klassen, waarvan drie aanvallend (Scout, Soldier, Pyro), drie verdedigend (Demoman(ook wel Demolition Man in Team Fortress Classic), Heavy(ook wel Heavy Weapons Guy), Engineer) en drie ondersteunend (Medic, Sniper, Spy).

Het spel werd aangekondigd in 1998 en het zou gebruikmaken van GoldSrc game engine. Sindsdien zijn er verscheidene ontwerpen voor het spel overwogen en uitgewerkt; de uiteindelijke versie heeft een cartoon-thema dat gebaseerd is op het werk van J. C. Leyendecker, Dean Cornwell en Norman Rockwell[4] en het gebruikt de Source engine.

Het spel bevat zogeheten achievements die men kan behalen door een bepaalde actie uit te voeren, zoals het verkrijgen van een aantal kills zonder dood te gaan of het winnen van een map zonder de tegenstander te laten scoren. Andere achievements kunnen op langere termijn verkregen worden, zoals het doden van 1000 tegenspelers of het winnen van 20 rondes. Er zijn algemene achievements en achievements per klasse die alleen behaald kunnen worden als men als die klasse speelt. Voor het behalen van voldoende achievements van een klasse kunnen nieuwe wapens of variaties op bestaande wapens verkregen worden.

Geschiedenis[bewerken]

Team Fortress is origineel gestart als een mod voor Quake. Het team achter Team Fortress is toen overgestapt naar de GoldSrc Engine, nadat ze door Valve Corporation werden aangesproken en uiteindelijk een baan aangeboden kregen. Daardoor werd Team Fortress meer dan een mod, het werd een 'standalone' spel. Om de fans van het originele spel mee te krijgen hebben ze het spel gratis uitgegeven als Team Fortress Classic. Dat spel was dan volledig opgebouwd rond de Software Development Kit van Half-Life. Om de flexibiliteit tegenover de spelindustrie en de spelers ervan te tonen. De opvolger van Team Fortress Classic zou een modern oorlog spel worden maar uiteindelijk is het een cartoon-achtige shooter geworden die ver van het originele eerste concept lag. Het tweede concept was een sciencefiction Humans Versus Aliens (Mens tegen Alien) spel. Een groep genaamd Team GabeN heeft dit spel opgeknapt en uitgegeven. Dit spel was aanvankelijk alleen tegen betaling te krijgen. Later in 2011 op Dag 4 van de Über Update is het gratis geworden om te downloaden.

Speltypen[bewerken]

In Team Fortress 2 zijn er twee teams: team rood (RED - Reliable Excavation Demolition) en team blauw (BLU - Builders League United Inc.). In elk van de speltypes van Team Fortress 2 spelen deze teams tegen elkaar met elk hun eigen of soms hetzelfde doel.

Capture the Flag (CTF)[bewerken]

In Capture the Flag moeten de standaard teams (BLU en RED) als eerste 3 keer de koffer ("The Intelligence") uit de basis het vijandige team stelen en terugbrengen naar hun eigen basis.

Capture Points (CP)[bewerken]

In dit type spel zijn er één of meerdere punten, die door beide teams ingenomen kunnen worden. Deze punten zien er in Team Fortress uit als ronde metalen platen, en kunnen ingenomen worden door er een paar seconden op te blijven staan. Wanneer een team alle punten in zijn bezit heeft, wint dit team. Gelijkspel treedt op wanneer beide teams er na een bepaalde tijd niet in geslaagd zijn om alle punten in bezit te krijgen. Typisch is het laatste punt meestal dicht bij de basis van de tegenstander.

Payload (PL)[bewerken]

In dit type spel is het de bedoeling dat team BLU een karretje met daarop een bom (de "cart") naar de basis van team RED duwt, door er in de buurt te staan. Team BLU wint als het karretje de rode basis bereikt. Team RED wint als de tijd op is. Team RED kan voorkomen dat het karretje bij hun basis komt, door te zorgen dat team BLU niet de gelegenheid krijgt om bij het karretje te komen. De kar bevat ook een Level 1 "Dispenser" die team BLU HP(Health Points) en Ammo (kogels, magazijnen...) verdeelt.

Payload-Race (PLR)[bewerken]

Dit type spel lijkt op Payload. Het verschil is, dat beide teams nu een karretje hebben, en deze over twee identieke routes naar elkaars basis moeten rijden. Het team dat hun karretje als eerste bij de basis van het andere team krijgt, wint.

Arena[bewerken]

In de arena mode heeft men zoals gewoonlijk twee teams RED en BLU. Het is de bedoeling dat men alle spelers van de tegenstander uitschakelt. Als er na ongeveer één minuut spelen nog mensen over zijn in beide team, is het mogelijk om een controlepunt te veroveren om te winnen. Elk team moet drie opeenvolgende keren winnen om één ronde te halen. Hierbij is samenwerken erg belangrijk, omdat deze gamemode spelers niet laat respawnen als ze worden verslagen.

King of the Hill (KOTH)[bewerken]

In dit speltype zijn de maps klein. Er is maar één controlepunt en het is de bedoeling dat de teams RED en BLU dit punt overnemen. Wie het punt overneemt moet dit proberen te verdedigen tegen mogelijke aanvallen. Elk team heeft een timer, die op drie minuten staat. Zolang een team het controlepunt in bezit heeft, zal de timer terug tikken, en het team waarvan de timer als eerste op 0 staat, wint. Ook hier heeft men een tijdje om het controlepoint terug te winnen, als dit gebeurt, is er een 'overtime'.

Medieval Attack (M)[bewerken]

In medieval attack moet de speler met melee wapens (bijvoorbeeld zwaard) of wapens met pijlen drie controle points overnemen. Zodra men de twee buitenste control points heeft overgenomen, krijgt men drie minuten om de laatste controle point over te nemen. Als dit niet lukt moet de speler eerst de twee buitenste weer opnieuw overnemen om weer een kans te krijgen.

Special Delivery (SD)[bewerken]

In Special delivery moeten de 2 standaard teams (BLU en RED) als eerste de raket laten vertrekken. Dat doen ze door als eerste de raketbrandstof, "the Australium" te bemachtigen en in de raket kop te plaatsen. Maar als de brandstof drager gedood wordt en niemand anders het brandsftof oppakt binnen de 30 seconden verplaatst het brandstof terug naar zijn start positie. Let op, eenmaal dat een team het brandstof oppakt, kan het andere team het niet bemachtigen tot het terug naar zijn oorspronkelijke plaats gaat.

Mann Versus Machine (MvM)[bewerken]

In MvM zit de speler in een team van 6 of meer spelers, en de vijand zijn computer bestuurde machines. De spelers hun enige doel is de horde machines tegenhouden voor ze de bom in het hart van de "Mann Co. Factory" tot ontploffing kunnen brengen. De vijanden komen in "waves" (een bepaald aantal vijanden per keer) ten aanval. Je hebt twee onderdelen in MvM: "Mann Up mode" en "Boot Camp". Om Mann Up mode te kunnen spelen moet je in de "Mann Co Store" (een online winkel in het startmenu van Team Fortress 2) een ticket kopen, in Mann Up mode zijn er meer opdrachten verkrijgbaar en krijg je op het einde van je ronde speciale en/of zeldzame items. Boot Camp is gratis maar bevat minder missies en je ontvangt geen items. MvM is uitgebracht op 15 augustus 2012.

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Softpedia Linux 25 juni 2013 96%
V2.fi Windows 17 oktober 2007 93%
Inside Mac Games (IMG) Macintosh 27 september 2010 92%
CanardPC Windows 1 oktober 2007 90%
UOL Jogos Windows 26 oktober 2007 90%
Pelit Windows november 2007 89%
Gamigo Windows 14 oktober 2007 89%
GameSpot Windows 2 mei 2008 85%
Gamekult Windows 11 oktober 2007 80%
Mana Pool Windows 25 september 2010 78%

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties