Tibor de Machula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tibor de Machula
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 30 juni 1912Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats Cluj-NapocaBewerken op Wikidata
Overleden 18 december 1982Bewerken op Wikidata
Overlijdensplaats UtrechtBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tibor de Machula (Kolozsvár, 30 juni 1912 - Abcoude, 18 december 1982) was een Hongaarse cellist, die in Nederland woonde en werkte.

Hij studeerde cello bij Adolf Schiffer in Boedapest. Toen hij 12 jaar was, debuteerde hij als solist bij het Boedapest Philharmonisch Orkest. Vervolgens maakte hij een tournee door Italië. Als 15-jarige werd hij uitgenodigd verder te studeren aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia (VS) bij Felix Salmond.

Na drie jaar in Amerika ging hij terug naar Europa. Hij maakte tournees naar onder meer Zuid-Afrika, Scandinavië en het toenmalige Nederlands-Indië.

In 1936 werd hij door dirigent Wilhelm Furtwängler gevraagd om eerste solocellist te worden van de Berliner Philharmoniker, waar hij 11 jaar bleef. Van 1947 tot aan zijn pensioen in 1977 was hij eerste solocellist van het Concertgebouworkest in Amsterdam. Naast zijn orkestbaan was De Machula actief in allerlei kamermuziekensembles (zoals het Concertgebouwstrijkkwartet met Jan Damen, Jan Bresser en Klaas Boon) en als solist. Hij gaf les aan het Muzieklyceum in Amsterdam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]