Tim Hortons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tim Hortons
Tim Hortons.jpg
Motto of slagzin Always Fresh, Always Tim Hortons
Oprichting 1964
Oprichter(s) Tim Horton
Hoofdkantoor Oakville (Ontario)
Werknemers 70.000 (2005)
Producten Koffie, donuts, belegde broodjes
Sector Fastfoodketen
Industrie Restaurants
Omzet $1,482 miljard CDN (2006)
Winst $191,1 miljoen CDN (2006)
Website http://www.timhortons.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Tim Hortons is een van oorsprong Canadees fastfoodketen die zich specialiseert in koffie en donuts. Tim Hortons opende in 1964 haar eerste filiaal in Hamilton, Ontario en groeide sindsdien uit tot Canada's grootste restaurantketen. Het hoofdkwartier van Tim Hortons is in Oakville gevestigd. Het bedrijf heeft een omzet van 1,486 miljard Canadese dollar en verschaft aan 70.000 mensen werk.

Geschiedenis[bewerken]

Tim Horton, een oud speler in de National Hockey League opende in 1964 zijn Tim Horton Donut Shop in Hamilton en een jaar later werd het bedrijf een partnership tussen Horton en Ron Joyce. Na Hortons dood in 1974 kocht Joyce alle aandelen in het bedrijf dat inmiddels 40 vestigingen had. In de jaren '90 van de 20e eeuw ging Tim Hortons onder de naam TDL Group Ltd. de beurs op. In 1991 werd de vijfhonderdste vestiging geopend en in 2007 waren er meer dan 3.000 waarvan 345 in de Verenigde Staten en één in de Canadese militaire basis in Kandahar in Afghanistan. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn Tim Hortons producten verkrijgbaar via licentie.

In 1995 kwam het tot een fusie tussen de TDL Group en de hamburgerketen Wendy's maar een decennium later deed Wendy's de aandelen in het moederbedrijf van Tim Hortons weer van de hand.

Cultuur icoon[bewerken]

Tim Hortons heeft haar aanbod sinds de opening van de eerste koffie en donut winkel in 1964 uitgebreid en tegenwoordig verkoopt het tevens andere warme en koude dranken, bagels, muffins, croissants en andere banketwaren alsmede belegde broodjes en soepen.

De keten is uitgegroeid tot Canada's grootste fastfoodketen met meer dan tweemaal zoveel vestigingen als McDonald's en de naamsbekendheid in Canada is groot. Mede hierdoor is Tim Hortons een begrip in de Canadese cultuur geworden. De schrijver Pierre Berton schreef erover, en de keten komt ook voor in films en tv-programmas. De term Double-Double (door Tim Hortons gebruikt voor een koffie met dubbel koffiemelk en twee suikers) komt voor in de Canadese versie van de Oxford Dictionary.

Tim Hortons kent ook critici die de kwaliteit van de producten in twijfel trekken en op de vervuiling (wegwerp Tim Hortons bekers vormen een groot deel van het straatvuil) wijzen die rond Tim Horton vestigingen ontstaan.

Externe link[bewerken]