Ugchelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ugchelen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ugchelen
Ugchelen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Apeldoorn Apeldoorn
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 7000
Detailkaart
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ugchelen is een dorp in de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland, ten zuidwesten van Apeldoorn, met ongeveer 7.000 inwoners. Het dorp heeft geen eigen bebouwde kom, maar deelt de bebouwde kom met Apeldoorn (stad). Het heeft echter wel nog een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.[1] De inwoners worden "Ugchelenaren" genoemd.

Dorpskenmerken[bewerken]

Het oude dorp van Ugchelen is net als dat van Apeldoorn groter geworden door de papierindustrie. Het had in totaal 11 watermolens, waaronder de Bouwhofmolen en De Hamermolen.

Hoewel Ugchelen nagenoeg met Apeldoorn vergroeid is, heeft het zijn eigen dorpse karakter weten te behouden en heeft daarom ook vele dorpsverenigingen.

In september 2007 is gestart met een ingrijpende renovatie van de hoofdstraat, de Ugchelseweg. De nieuwe inrichting voorziet onder meer in een nieuwe 30-kilometerzone en in verkeerstechnische maatregelen die zijn gericht op de verbetering van de veiligheid voor (winkelende) voetgangers en fietsers.

Het 'dorpsgevoel' komt terug in een aantal elementen. Zoals in het dorpshuis Ugchelens Belang, maar ook de Bronkerk neemt een centrale plaats in binnen de gemeenschap. Dit komt onder andere tot uiting in het kerkblad van de Bronkerk, "De Bron" genaamd, dat kosteloos huis aan huis verspreid wordt binnen Ugchelen. In dit blad staan naast de kerkelijke berichten ook de evenementen, aankondigingen, en berichten en advertenties van de plaatselijke middenstand.

Ziekenhuis[bewerken]

In Ugchelen bevindt zich het belangrijkste ziekenhuis van de regio en van Apeldoorn, Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, voorheen Gelre ziekenhuizen, locatie Lukas . Het Gelre ziekenhuis Apeldoorn heeft een grondige renovatie ondergaan, welke in 2009 is afgerond. Het 4,2 hectare grote terrein waar tot op heden de locatie Juliana gevestigd is, is inmiddels verkocht aan een vastgoedondernemer. De overdracht hiervan was in 2009.

Begin 2009 is ook de huisartsenpost, die tot dan in locatie Juliana actief was, verplaatst naar de hoofdlocatie, waardoor deze nu naast de Spoedeisende Hulp is gevestigd. Het verzorgingsgebied van de huisartsenpost omvat de gemeenten Apeldoorn, Epe, Brummen en Voorst.

Scholen[bewerken]

Er bevinden zich vier basisscholen in Ugchelen. PCBS "De Bouwhof", RKBS "Eloyschool" Daltonschool,PCBS "De Touwladder" en OBS "De Steenbeek".

Bekende Ugchelenaren[bewerken]

Begraafplaats en Crematorium Heidehof[bewerken]

Aan de Engelanderholt is de Begraafplaats Heidehof gevestigd. Hockeyer Remco Vogelzang is er begraven. Net als fotograaf Sanne Sannes en beeldhouwers Johannes Cornelis Wienecke en Pieter Puijpe.

Indeling[bewerken]

Het dorp Ugchelen is een deel van de wijk Apeldoorn Zuidwest, dat samen met de wijk Apeldoorn Zuid het stadsdeel Apeldoorn Zuidwest vormt.
Ugchelen is verdeeld in 6 buurten: Ugchelen, Ugchelen-Zuid, De Bouwhof, Brouwersmolen-Zuid, Dennenheuvel en Ugchelen Contour.

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)

Referenties[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. plaatsengids.nl. Ugchelen Geraadpleegd op 28-01-2015