Beekbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de pagina over de voormalige gemeente die tussen 1812 en 1818 bestond, zie Beekbergen (voormalige gemeente)
Beekbergen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Beekbergen
Beekbergen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Apeldoorn Apeldoorn
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 4260. In de kern: 2.500
Detailkaart
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beekbergen (Nedersaksisch: Bekbargen of Bèèkbargen) is een plaats en voormalige gemeente (tot 1818) op de Veluwe, gelegen ten zuiden van Apeldoorn, met circa 5000 inwoners. Bestuurlijk valt het onder de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. In het zomerseizoen verdrievoudigt de bevolking ongeveer door de vele campings en vakantieparken die in de bossen om Beekbergen gelegen zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Beekbergen is ontstaan in de vroege middeleeuwen en was tot halverwege de 20e eeuw een klein boerendorp met een kerk, een paar herbergen en sinds de 17e eeuw ook enkele papiermolens. Op 1 januari 1812 ontstond de gemeente Beekbergen, maar zes jaar later, op 1 januari 1818, werd de gemeente opgeheven en bij de gemeente Apeldoorn gevoegd. Na de Tweede Wereldoorlog is Beekbergen sterk gegroeid en is vooral het toerisme belangrijk geworden.

Dorpsaanzicht[bewerken]

Veel winkels bevinden zich aan de Dorpstraat. Daar bevindt zich ook de Hervormde kerk. In de elfde eeuw werd het koor en schip in Romaanse stijl gebouwd, deze werden in de dertiende eeuw door bouwwerken in Gotische stijl vervangen.[1] In de kerk is het graf van een van de eerste Veluwse papiermakers, Marten Orges (overleden 9 september 1626) te vinden. Een van zijn papiermolens bestaat nog als korenmolen De Ruitersmolen.

Omgeving[bewerken]

Beekbergen ligt aan de rand van natuurgebieden, zoals de Loenermark, het Beekbergerwoud en het Spelderholt. In en om Beekbergen bevinden zich veel zorginstellingen, onder meer bejaarden/verzorgingshuis, "De Vier Dorpen", en het oudste verpleeghuis van Nederland (Het Zonnehuis). Naar de plaats is het nabijgelegen verkeersknooppunt Beekbergen genoemd.

Activiteiten[bewerken]

Nederlands Hervormde kerk

Een paar honderd meter ten oosten van de kom van Beekbergen, feitelijk in Lieren, bevindt zich station Beekbergen, een stopplaats voor de toeristische stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren die 's zomers door de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) wordt geëxploiteerd. De winkeliersvereniging "Bemivo" (Beekbergse Middenstand Vooruit) organiseert al sinds 1966 in het zomerseizoen 'Veluwse markten' waar oude ambachten als spinnen, touwslaan, bijenhouden en klompensnijden worden gedemonstreerd en plaatselijke producten in kramen kunnen worden gekocht van in klederdracht gehulde verkopers, opgeluisterd door eveneens in Veluwse boerendracht gehulde muzikanten. In Beekbergen is ook een oorlogsmuseum gevestigd, met de naam Collectie '40-'45.

Sport en recreatie[bewerken]

Geboren[bewerken]

Woonachtig (geweest)[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Voetnoot[bewerken]

  1. volgens een plaquette die op de kerk is aangebracht; zie overlegpagina.