Wecken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Weckflessen
Weckfles met beugel
Weckketel
Nicolas Appert

Wecken is het conserveren van levensmiddelen. Het procedé wordt ook wel inmaken genoemd.

Bij het wecken gaat men als volgt te werk:

  1. Allereerst worden de weckflessen (eigenlijk glazen potten) grondig ontsmet, door ze schoon te maken met soda.
  2. Daarna worden de flessen gevuld met de in te maken levensmiddelen (gekookte groente, vruchten, vlees enz.).
  3. De flessen worden afgesloten met een glazen deksel. Tussen fles en deksel komt een rubberen ring, de weckring. Om het deksel op z'n plaats te houden wordt deze vastgezet met een metalen beugel.
  4. De potten worden daarna enige tijd in een weckketel met bijna kokend water geplaatst. Hierdoor ontsnapt de lucht uit de fles, zodat in de fles een vacuüm ontstaat. De beugel voorkomt dat het deksel van de fles gaat. Door de verhitting worden niet alle schadelijke organismen gedood; het wecken van groenten en vlees wordt daarom afgeraden door het voedingscentrum vanwege het risico op botulisme[1]. Bij fruit is dit risico, door de hoge zuurtegraad, niet aanwezig.
  5. Als de fles is afgekoeld kunnen de beugels worden verwijderd. Als de pot dan sist (er komt lucht in de pot), dan is dat een teken dat het wecken niet goed is gelukt.
  6. De levensmiddelen zijn nu lang (enige jaren) geconserveerd.

De fles kan worden opengemaakt door aan het lipje van de weckring te trekken. Hierdoor wordt het vacuüm verbroken dat het deksel stevig op de pot houdt.

De massaproductie van weckflessen (van glas en metaal) is omstreeks 1900 gestart door de Duitse firma Weck.

Wecken is uitgevonden door de Franse legerkok Nicolas Appert die zijn uitvinding aan de Franse regering aanbood nadat zijn eerste gesteriliseerde voedsel in potten na acht maanden nog goed was. Zijn manier van conserveren bleek ideaal voor het leger om onder barre omstandigheden te overleven, want men kon niet alleen groenten en fruit op deze manier bijna onbeperkt bewaren, maar ook vlees. Vlak voor zijn dood verkocht Appert de methode aan een Zwitserse familie die hem op haar beurt weer doorverkocht aan Johann Weck. Deze stichtte rond 1900 de Weckfabrieken en sindsdien zijn hele generaties opgegroeid met wecken.

Bronnen, noten en/of referenties