Weert-Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weert-Centrum
Wieërt-Centrum
Wijk van Weert
Kerngegevens
Gemeente Weert
Stadsdeel Weert-Midden
Coördinaten 51°15'13,57920"NB, 5°42'22,92296"OL
Oppervlakte 0,44 km²  
- land 0,43 km²  
- water 0,01 km²  
Inwoners
(2023)
2.690[1]
(6.114 inw./km²)
Woningvoorraad 1.915 woningen[1]

Weert-Centrum (Limburgs: Wieërt-Centrum, in de volksmond ook vaker: de stad) is een wijk en buurt die het centrum van de stad Weert omvatten. De buurt bestaat uit de binnenstad van Weert, binnen de singels en rondom het station. De wijk omvat daarnaast ook de buurt Maaspoort, welke in het zuidwesten onder andere het ziekenhuis en de winkelstraat Maaspoort omvat. De binnenstad van Weert heeft de vorm van een middeleeuwse stad met singels op de plek waar vroeger de stadsgrachten en muren aanwezig waren. De verbindingsstraten binnen de singels hebben de naam van de poort waar ze vanaf de markt naartoe lopen. Met de klok mee zijn dit de Beekstraat, Hoogstraat, Maasstraat, Langstraat en de Molenstraat. Alleen de Morgatpoort (Hegstraat) heeft zijn benaming niet met de straat gedeeld. De huidige verkeersaders van Weert zijn via de ringbaan en de singels verbonden met de binnenstad. De Singels van de stad dragen de namen van twee koninginnen: Wilhelminasingel en Emmasingel. Nabij Kasteel Nijenborgh heet de singel Kasteelsingel.

Straat Poort Richting Huidige betekenis
NW Beekstraat Beekpoort Maarheeze Tegenwoordig onderdeel van het Bassin bij de stadsbrug over de Zuid-Willemsvaart. De entrance van Weert vanuit Eindhoven en de Eindhovenseweg. (De Poort van Limburg)
NO Hegstraat Morgatpoort Laar Door de komst van de Zuid-Willemsvaart werd het belang van deze poort door het ontbreken van een brug over het kanaal flink kleiner.
NO Hoogstraat Hoogpoort Nederweert De poort omvat de Oelemarkt, bekend als uitgaansstraat in Weert. Deze poort verbond de stad met kasteel Nijenborgh en het minderbroedersklooster op de Biest.
O Maasstraat Maaspoort Roermond De entrance van Weert vanuit Roermond en de Roermondseweg. Zoals de naam al zegt de poort vanuit de Maas. Later tevens de weg naar Stramproy en Maaseik (Maaseikerweg).
Z Langstraat Langpoort Keent Oorspronkelijk de weg van en naar Stramproy en Lozen. De entrance van Weert vanuit het treinstation. Tegenwoordig is het gemeentehuis in de omgeving van de poort gevestigd.
W Molenstraat Molenpoort Hamont Oorspronkelijk de weg van en naar Budel en Hamont. Door de komst van de Zuid-Willemsvaart en de spoorlijn Budel-Vlodrop werd het belang van deze poort flink kleiner.