Swartbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Swartbroek
Swartbrook
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Swartbroek (Limburg)
Swartbroek
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Weert Weert
Coördinaten 51° 14′ NB, 5° 46′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 jan 2006)
880
Overig
Postcode 6005 (Weert)
Netnummer 0495
Belangrijke verkeersaders A2 N280 Ittervoorterweg
Website https://www.dorpsraad-swartbroek.nl/
Detailkaart
Kaart van Swartbroek
Locatie in de gemeente Weert
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Swartbroek (Limburgs: plaatselijk dialect: Swartbrook; Weerts: Zwertbrook) is een klein plaatsje behorend bij de Nederlands-Limburgse gemeente Weert. Dit kerkdorp ligt aan de Leukerbeek en vlak bij de plaatsen Weert, Tungelroy, Ell en Kelpen-Oler. Er wonen ruim 880 mensen, waarvan 480 in de woonkern en 400 in het buitengebied.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de 16e eeuw werd Swartbroek genoemd als een buurtschap in het buitengebied (buitenie) van Weert. Er was in 1583 ook sprake van een eigen kapel, gewijd aan Sint-Cornelius. Deze werd in 1965 gesloopt.

Aan het begin van de 17e eeuw hadden de inwoners last van plunderende soldaten. Om zich hiertegen te beschermen werden de schans van Swartbroek en de Ellerschans opgeworpen.

Reeds in 1770 werd gepoogd om een priester in Swartbroek aan te stellen, aangezien de gelovigen voor hun kerkelijke plichten aangewezen waren op Weert, dat een zevental kilometers verwijderd was over slecht begaanbare wegen. In 1776 werd een eigen rectoraat ingesteld en in 1782 werd de rectorij gebouwd, die ook tegenwoordig nog bestaat. Ook was er eind 18e eeuw een lagere school. Het aantal inwoners van Swartbroek bedroeg toen ongeveer 200. Ook in de 19e eeuw betrof het een vrijwel geheel agrarische gemeenschap, met enkele ambachtelijke bedrijfjes (smederij en klompenmaker), en in 1840 kwam een steenbakkerij in productie, terwijl in 1890 een zuivelfabriekje werd geopend. Begin 20e eeuw waren er ook enkele winkeltjes en -op het hoogtepunt- een 17-tal café'tjes.

In 1925 kwam een eigen kerk tot stand en in 1933 werd het rectoraat tot parochie verheven.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van Swartbroek (2022)

Swartbroek ligt op een hoogte van ruim 31 meter tussen de valleien van de Leukerbeek en de Tungelroyse Beek, die ongeveer 1 km ten noordoosten van de kom samenvloeien. In het noordoosten ligt ook het Kanaal Wessem-Nederweert. Ten zuidwesten van Swartbroek ligt het broekgebied De Krang.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

33. Swartbroek met 3301 Swartbroek en 3302 Swartbroek buitengebied

Ell, Weert, Tungelroy, Kelpen-Oler

      
        Weert (Leuken      Nederweert 
           
 Weert (Moesel) (Moesdijk)    
           
 Tungelroy              Ell