Werelddeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Dit artikel gaat over over een geopolitieke definitie van een deel van de wereld. Voor een geologische landmassa zie Continent
De wereldkaart verdeeld in werelddelen

Hoewel de term niet op een geografische of geofysische manier eenduidig te definiëren is kan een betwistbare basisdefinitie zijn:

Een werelddeel is een zeer grote landmassa, te groot om een eiland genoemd te worden, eventueel met een smalle verbinding met andere landmassa's, inclusief de omringende eilanden.

Meestal telt men op aarde zeven werelddelen. Deze zijn in volgorde van grootte:

Noord- en Zuid-Amerika zijn elk groot genoeg om een werelddeel genoemd te worden. Ze zijn slechts met een smalle landengte verbonden. Hetzelfde geldt voor Afrika.

Europa is een uitzondering. Om historische redenen wordt Europa als werelddeel beschouwd, maar soms wordt gezegd dat Europa slechts een schiereiland is van het grotere werelddeel dat Eurazië wordt genoemd.

Het begrip continent bestaat alleen uit de landmassa zelf, zonder de omringende eilanden. Wanneer men spreekt over een continent in ruime zin worden daartoe ook de eilanden op het continentale plat gerekend.

Werelddeel in ruimere zin[bewerken]

Niet altijd is duidelijk tot welk werelddeel een eiland moet worden gerekend. Zo wordt Groenland om politieke redenen wel tot Europa gerekend, hoewel het geologisch gezien een deel van Noord-Amerika is. Ook IJsland rekent men meestal tot Europa.

Sommige bronnen stellen zelfs dat een politiek afhankelijk gebied bij het werelddeel hoort waarin het land waarvan het afhankelijk is gesitueerd is, zelfs als het gebied geen eiland is. Dit is een misvatting die kan leiden tot absurde situaties waarbij gebiedsdelen die onafhankelijk worden van de ene dag op de andere in een ander werelddeel komen te liggen. Een voorbeeld: Belgisch-Congo behoorde tot 1960 tot België, een Europees land. Volgens deze stelling zou de kolonie dus ook in Europa gelegen hebben. Bij de onafhankelijkheid in 1960 zou Congo plots tot Afrika zijn gaan behoren. In de loop van de wereldgeschiedenis hebben er zich tientallen, zo niet honderden gelijkaardige situaties voorgedaan, zelfs recente zoals Hongkong en Macau. Gebieden die heden politiek afhankelijk zijn van een land in een ander werelddeel behoren dus ook niet noodzakelijk tot dat werelddeel. Groenland behoort dus tot Noord-Amerika, Frans-Guyana tot Zuid-Amerika, enzovoort.