Werelddeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over over een geopolitieke definitie van een deel van de wereld. Voor een geologische landmassa, zie continent.
De wereldkaart verdeeld in werelddelen

Een werelddeel is een politieke, culturele en historische onderverdeling van de wereld. Binnen de sociale geografie bestaat geen eenduidige definitie, maar de meeste werelddelen zijn zeer grote landmassa's, die politiek gezien tientallen landen en staten kunnen bevatten. Een kleinere landmassa dan een werelddeel is een eiland. Omringende eilanden worden vaak ook tot het werelddeel gerekend. Meestal wordt de wereld ingedeeld in zeven werelddelen. Dit zijn, in volgorde van grootte:

De meeste van deze werelddelen zijn losliggende landmassa's. Tussen Noord- en Zuid-Amerika ligt een smalle landengte, net als tussen Afrika en Azië. Europa is een uitzondering, omdat het vast zit aan Azië. Europa wordt echter vaak als apart werelddeel beschouwd omdat het een sterk afwijkende geschiedenis en cultuur heeft. Soms worden Europa en Azië samen wel als één werelddeel gezien, dat Eurazië wordt genoemd.

Het woord continent komt uit de geologie. Hoewel er vaak hetzelfde mee bedoeld wordt, heeft het woord een iets andere betekenis dan het woord werelddeel. Continenten zijn delen van de aardkorst met een relatief grote dikte en lage dichtheid, terwijl een werelddeel een deel van de wereld met een eigen cultuur en geschiedenis is. Er kan een verschil zijn tussen beiden. Bepaalde eilanden kunnen strikt genomen niet tot een continent behoren, maar wel tot het werelddeel gerekend worden. Zo wordt Groenland wel tot het werelddeel Europa gerekend, terwijl het geologisch gezien een deel van het continent Noord-Amerika is. Ook IJsland, dat tot geen enkel continent behoort, rekent men meestal tot het werelddeel Europa.

Tot een continent behoort bovendien naast de landmassa ook het continentale plat. Dit wordt meestal niet tot het werelddeel gerekend.