West Coast Main Line

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
West Coast Main Line
West Coast Main Line op de kaart
West Coast Main Line en snelweg M1
West Coast Main Line en snelweg M1
Totale lengte642 km
Spoorwijdte1.435 mm
Geopendca. 1830-1880
Geëlektrificeerd25kV 50Hz
Aantal sporen2/4/6
Baanvaksnelheid200 km/u
Beveiliging of treinbeïnvloedingAPT, AWT
Traject
KBHFa Edinburgh Waverley for ECML
BHF Haymarket
KBHFaSTR Glasgow Central
BHFSTR Motherwell
BHFSTR Carstairs
ABZg+lSTRr Carstairs South Junction
BHF Lockerbie
STR+GRZq Schotland / Engeland
BHF Carlisle
BHF Penrith
BHF Oxenholme Lake District
STR     voor Windermere Line
BHF Lancaster
BHF Preston
ABZglSTR+r Euxton Junction
BHFSTR Wigan North Western
STRBHF Bolton
BHFSTR Warrington Bank Quay
KBHFaSTRSTR Liverpool Lime Street
BHFSTRSTR Runcorn
STRlABZg+rSTR Weaver Junction
HSTSTR Acton Bridge
HSTSTR Hartford
HSTSTR Winsford
STRXBHF-LKXBHFa-R Manchester Piccadilly
KBHFaSTRABZg+lSTRr Holyhead
LSTRSTRSTR via North Wales Coast Line
LSTRSTRBHF Stockport
BHFSTRSTR Chester
STRlABZg+lrABZgr Crewe North Junction Cheadle Hulme Junction
BHFSTR Crewe
ABZglABZg+r
STRBHF Stoke-on-Trent
ABZg+lABZgr Norton Bridge - Stone Junction
BHFSTR Stafford
STR+lABZgrSTR
STRABZg+lSTRr Colwich Junction
STRTBHFu Lichfield Trent Valley
BHFSTR Wolverhampton
STRTBHFu Tamworth
BHFSTR Birmingham New Street
FLUGBHFSTR Birmingham International
STRBHF Nuneaton
BHFSTR Coventry
STRlABZg+r{{{3}}}
BHF Rugby
SKRZ-Bu snelweg M1
ABZglSTR+r Hillmorton Junction
STRHST Long Buckby
STRBHF Northampton
ABZg+lSTRr Hanslope Junction
HST Wolverton
BHF Milton Keynes Central
HST Bletchley
HST Leighton Buzzard
HST Cheddington
HST Tring
HST Berkhamsted
HST Hemel Hempstead
HST Apsley
HST Kings Langley
SKRZ-Bu snelweg M25
BHF Watford Junction
HST Bushey
HST Harrow & Wealdstone
HST Wembley Central
KBHFe London Euston

De West Coast Main Line (WCML) is een bundel van spoorwegen in Groot-Brittannië tussen Londen en Glasgow, langs de westkust van Engeland en Schotland. De WCML is de ruggengraat van het Britse spoorwegnet voor reizigersvervoer. Het verbindt Greater London, de West Midlands, het noordwesten van Engeland, Noord-Wales en de Central Belt van Schotland. Via de North Wales Coast Line geeft het ook aansluiting op de havenstad Holyhead en van daaruit op Dublin. Grote delen van de lijn zijn opgewaardeerd om een maximumsnelheid van 200 km/uur mogelijk te maken.

In het gebied dat door de WCML bediend wordt wonen meer dan 18 miljoen mensen. Op de sporen van de WCML rijden zowel lange-afstandstreinen (bijvoorbeeld Londen-Glasgow) als voorstadstreinen (bijvoorbeeld in Londen, Birmingham, Manchester en Glasgow). In 2008 had de WCML 75 miljoen passagiers.[1]

De WCML is tevens een van de drukste vrachtroutes in Europa, met 43% van het Britse vrachtvervoer per spoor.[1] De lijn is verklaard tot Trans-European Networks (TENS) route.

Versimpeld overzicht van de WCML (zwart)

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De kern van de WCML is de 642 km lange spoorlijn tussen Station London Euston en Station Glasgow Central. Een ingewikkeld systeem van af- en aantakkingen geeft aansluiting op bijvoorbeeld Manchester, Liverpool en Edinburgh (de snelste route van Londen naar Edinburgh loopt via de East Coast Main Line). Dit netwerk is niet in één keer ontworpen; het is gegroeid uit diverse lijnen en kleinere netwerken die door verschillende maatschappijen waren gebouwd. Door tegenwerking van landeigenaren langs de route maken de lijnen soms bochten om landgoederen te ontwijken. Ook het landschap, zoals de Chiltern Hills en de bergen van Cumbria, maakte op sommige plaatsen een bochtig verloop noodzakelijk. Daardoor is de WCML niet ideaal voor hoge snelheden. Het gebruik van kantelbaktreinen heeft hogere snelheden mogelijk gemaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste deel van wat nu de WCML heet was de Grand Junction Railway, die Liverpool en Manchester verbond met Birmingham, en die geopend werd in 1837. In 1838 volgde de London and Birmingham Railway. Samen met de Trent Valley Railway en de Manchester and Birmingham Railway vormden deze de London and North Western Railway, die vervolgens nog de North Union Railway, Lancaster and Preston Junction Railway, en Lancaster and Carlisle Railway overnam. Vanaf 1850 reden er doorgaande treinen via het netwerk van de Caledonian Railway in 12½ uur van Londen naar Glasgow.

Om de capaciteit te vergroten werd het traject tussen Londen en Rugby in de jaren 1870 uitgebreid naar 4 sporen.

Het ernstigste spoorwegongeluk in de Britse geschiedenis, de Quintinshill rail disaster, gebeurde op de WCML op 22 mei 1915 tussen Glasgow Central en Carlisle. Bij deze ramp vielen 227 doden.

De huidige WCML kwam in zijn geheel onder controle van de London, Midland and Scottish Railway (LMS) op 1 januari 1923, toen het aantal spoorwegbedrijven in Groot-Brittannië werd teruggebracht tot 4. Er ontstond concurrentie met de East Coast Main Line om het vervoer tussen Londen en Schotland. In 1937 deed de Coronation Scot het traject Londen-Glasgow in 6 uur en 30 minuten. In de jaren 1950 liep de reistijd op tot meer dan 7 uur.

In 1947 werden de Britse spoorwegen genationaliseerd en kwam de WCML onder de controle van British Railways. Volgens het moderniseringsplan van British Rail uit 1955 werd de lijn tussen 1959 en 1974 stapsgewijs geëlektrificeerd en verbeterd. Snelle elektrische treinen verkortten de reistijd aanzienlijk. Verschillende klassieke stationsgebouwen werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw met veel glas en staal.

Een Pendolino en een goederentrein op een driesporig deel van de WCML

Voorstellen in de jaren 1970 en 1980 om kantelbaktreinen te introduceren en het spoor verder te verbeteren werden niet uitgevoerd. Na de privatisering van de Britse spoorwegen kwamen de nieuwe beheerder, Railtrack, en de nieuwe gebruiker, Virgin Trains, met een nieuw plan. De lijn werd geschikt gemaakt voor snelheden tot 200 km/uur en er kwamen Class 390 Pendolino kantelbaktreinen om snel door de scherpe bochten te kunnen rijden. Sinds december 2005 is de reistijd tussen Londen en Glasgow teruggebracht tot 4 uur en 25 minuten.[2] In december 2008 was de modernisering van de gehele lijn voltooid, waardoor een frequentere dienstregeling kon worden ingevoerd en de reistijden iets verkort konden worden.

Eigenaar en gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

De eigenaar van het netwerk is Network Rail. Gebruikers zijn

Treintypen die gebruikt worden zijn

Het omgrenzingsprofiel is het Britse W10.

Runcorn Bridge in de aftakking naar Liverpool