Wikipedia:Stemlokaal/Verkiezingen Arbitragecommissie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verkiezingen Arbitragecommissie[bewerken | brontekst bewerken]

Stemming
Onderwerp Verkiezing Arbitragecommissie
Voorstel Wijzigen van Artikel 3 van de Reglementen Arbitragecommissie om dit in overeenstemming te brengen met de bestaande praktijk
Begindatum woensdag 9 december, 07:00 uur (CET)
Einddatum woensdag 23 december, 07:00 uur (CET)
Stemopties voor/tegen/neutraal
Minimaal nodige voorstemmen 20
Stemcoördinator Brya
Opmerkingen (Korte) stemtoelichtingen zijn toegestaan. Reacties op elkaars stem kunnen op de overlegpagina gegeven worden
Een stemming is bedoeld om een weloverwogen beslissing te nemen over het betreffende onderwerp op Wikipedia. Aan een geldige uitslag worden – in tegenstelling tot een peiling – formele gevolgen verbonden.

Aan een stemming mogen alleen geregistreerde gebruikers meedoen die voor aanvang van de stemming voldoende bijdragen hadden geleverd.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Artikel 3 van de Reglementen Arbitragecommissie wordt vastgelegd hoe de verkiezingen horen te verlopen. Dit geeft in de praktijk geen problemen, maar deze praktijk verloopt op sommige punten wel anders dan in Artikel 3 is voorzien, met name als er plaatsen open blijven.

Als er plaatsen open blijven wordt in de praktijk veelal éénmaal een nieuwe verkiezing gehouden, en dat lijkt heel pragmatisch. Als er erg weinig aanmeldingen bij een verkiezing waren is zelfs die ene nieuwe verkiezing eigenlijk kansloos, daarom lijkt het beter om dit aan de bureaucraten over te laten.

Om dit in Artikel 3 te verwerken zijn vrij grote wijzigingen in formulering nodig, er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de situatie waar er bij de halfjaarlijkse verkiezing vijf (of meer) open plaatsen zijn.

Ook voor kandidaten met hetzelfde percentage zijn in theorie allerlei mogelijkheden. Stel er zijn zeven kandidaten voor drie plaatsen en van die zeven halen er twee 98% en 95%, en één 40%, maar de andere vier halen elk 80%. Dan is er één plaats vrij voor vier kandidaten met hetzelfde percentage. Er is dan een apart soort stemming nodig om dat op te lossen, en de oplossing hoort ook in die situatie te voorzien als er vier kandidaten zijn voor twee plaatsen, of drie plaatsen.

Voorstel gewijzigde tekst van Artikel 3[bewerken | brontekst bewerken]

Te schrappen elementen doorgehaald, nieuw materiaal vet.

Artikel 3: Verkiezing van leden van de Arbitragecommissie

1. Elk half jaar worden er afwisselend drie en vier van de zeven commissieleden gekozen door de gemeenschap na kandidaatstelling, voor de termijn van één jaar.

Tweemaal per jaar wordt een halfjaarlijkse verkiezing gehouden voor de Arbitragecommissie. Voor drie van de zeven zetels binnen de Arbitragecommissie eindigt de zittingsduur per 31 maart, voor de andere vier zetels eindigt de zittingsduur per 30 september. De halfjaarlijkse verkiezing is voor alle plaatsen die per 31 maart, respectievelijk per 30 september, vrijkomen of openstaan.

2. Zich kandidaat stellen als commissielid kan slechts met een bij de Nederlandstalige Wikipedia geregistreerd gebruikersaccount waarmee meer dan 1000 bewerkingen zijn gedaan en waarvan de eerste bewerking ten minste negen maanden voor aanvang van de stemming plaatsvond. Vandalisme telt niet als bewerking.
3. Stemmen is slechts toegestaan met een bij de Nederlandstalige Wikipedia geregistreerde (en niet-geblokkeerde) gebruikersaccount waarmee in de twaalf maanden voorafgaand aan de kandidaatstellingsperiode van de verkiezing ten minste 100 niet-vandalistische bewerkingen zijn gedaan, en waarvan de eerste bewerking ten minste een maand voor de stemming is uitgevoerd.
4. Elke stemgerechtigde gebruiker kan op elke kandidaat één voor- of tegenstem uitbrengen. Neutrale stemmen worden niet meegeteld. Een kandidaat moet ten minste 75% voorstemmen van het totaal aan meegetelde stemmen hebben om commissielid te worden. De drie respectievelijk vier aan deze voorwaarde voldoende kandidaten , met het hoogste percentage voorstemmen van het totaal aan meegetelde stemmen, worden zijn gekozen als commissielid in de respectieve beschikbare plaatsen, waarbij de zetels voor de volledige zittingsduur als eerste gevuld worden. Als er echter zowel plaatsen voor de volledige zittingsduur als voor de halve zittingsduur beschikbaar zijn en een gebruiker zich expliciet voor een halve termijn kandidaat gesteld heeft, dan wordt hiermee bij het vullen van de zetels rekening gehouden.
5. Als er geen drie respectievelijk vier kandidaten zijn die het vereiste percentage voorstemmen halen, worden voor de overgebleven plaatsen nieuwe verkiezingen gehouden.

Als een verkiezing niet alle beschikbare zetels vult, kan voor de overgebleven plaatsen een nieuwe verkiezing gehouden worden, dit ter beoordeling van een bureaucraat.

6. Bij een gedeelde derde respectievelijk vierde plaats beslissen de stemgerechtigde gebruikers door middel van een stemming wie van de twee commissielid wordt, tenzij een van de twee kandidaten zijn/haar kandidatuur intrekt.

Als twee of meer kandidaten hetzelfde percentage stemmen halen en er voor hen minder plaatsen beschikbaar zijn dan er kandidaten zijn (met hetzelfde percentage) beslist een aparte stemming wie van hen gekozen is, tenzij het intrekken van de kandidatuur door een of meer van de kandidaten dit oplost. Bij deze stemming mag elke gebruiker die ook bij de betreffende verkiezing stemgerechtigd was (en niet geblokkeerd is) totaal evenveel stemmen uitbrengen als er plaatsen beschikbaar zijn voor deze kandidaten (met hetzelfde percentage) en per kandidaat van zijn keuze maximaal één stem. Deze stemming duurt één week. Als ook de stemming onbeslist is, loot de stemcoördinator.

7. De halfjaarlijkse Elke verkiezing begint met een periode van twee weken, waarin iedere gebruiker die aan de voorwaarden voldoet zich kandidaat kan stellen, eventueel met een motivering. Na deze twee weken volgt één week waarin iedere stemgerechtigde gebruiker zijn/haar stemmen kan uitbrengen. Na deze week wordt de uitslag van de verkiezing samengevat. Voor de verkiezing wordt een pagina gemaakt, bijvoorbeeld "Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal/Verkiezing januari 2007", waarop de kandidaatstelling en stemming plaatsvinden. De perioden van kandidaatstelling en stemming worden voor aanvang bekendgemaakt op de verkiezingspagina, in de Kroeg en bij Mededelingen, evenals de uitslag.
8. De Elke verkiezing wordt opgezet en geleid door een stemcoördinator; dit is een bureaucraat die geen kandidaat is in deze verkiezing. Als er geen bureaucraat beschikbaar is, is de stemcoördinator een moderator die geen kandidaat is in deze verkiezing.
9. Commissieleden zijn onbeperkt herkiesbaar.
10. Een commissielid kan tegelijkertijd ook moderator (of bureaucraat of steward) zijn, maar dit is niet noodzakelijk.
11. Een commissielid blijft in principe een heel jaar aan tot het einde van zijn/haar termijn, op 31 maart, respectievelijk op 30 september, tenzij hij/zij voortijdig wil of moet stoppen.
12. Een gebruiker kan een commissielid of de gehele Arbitragecommissie alleen laten afzetten als daarvoor bij een stemming een meerderheid van minstens 55% wordt gehaald. Bij een dergelijke stemming gelden dezelfde voorwaarden als bij andere stemmingen (zie: Wikipedia:Stemprocedure). Enkel gebruikers met minimaal 100 (niet-vandalistische) edits in de twaalf maanden voorafgaand aan twee weken voor het startmoment van de stemming kunnen deelnemen aan deze stemming. Een commissielid kan ook worden afgezet als ten minste vijf commissieleden daar voor zijn.
13. Als één of meerdere plaatsen in de Arbitragecommissie voortijdig vrijkomen, door vertrek, afzetting of andere omstandigheden, wordt voor deze plaatsen een nieuwe verkiezing gehouden, voor alle op dat moment openstaande plaatsen los van de vaste halfjaarlijkse verkiezingen. Bij deze tussentijdse verkiezing gelden dezelfde voorwaarden als bij de halfjaarlijkse verkiezing. De kandidaten met het hoogste percentage voorstemmen van het totaal aan meegetelde stemmen, die ten minste 75% voorstemmen van het totaal aan meegetelde stemmen hebben, worden commissielid.
14. Gedurende de periode dat de Arbitragecommissie minder dan zeven leden telt, blijft zij in functie, tenzij zij zelf besluit dat zij te weinig leden heeft om nog goed te kunnen functioneren; in dat geval schort zij haar werkzaamheden op totdat het aantal leden voldoende is aangevuld.
15. Commissieleden verplichten zich regelmatig kennis te nemen van de stand van zaken op de Nederlandstalige Wikipedia, in het bijzonder van lopende conflicten en van eventuele veranderingen in de richtlijnen.

Voor[bewerken | brontekst bewerken]

  1. FakirNLoverleg 9 dec 2020 11:24 (CET)
  2. RonnieV (overleg) 9 dec 2020 12:49 (CET) - Ik zie een aantal duidelijke verbeteringen. Ik denk dat het voorstel nog iets verder uitgewerkt had kunnen worden om een nog beter resultaat te bereiken, maar het is goed dat de eerste stappen gezet zijn. Jammer dat er over (minstens) een half jaar weer een stap gezet moet worden.[reageren]
  3. Mikalagrand (overleg) 9 dec 2020 14:35 (CET) Wellicht zou de werking van dat loten door de stemcoördinator (artikel 3, punt 6) nog beschreven kunnen worden. Verder vind ik het prima.[reageren]
  4. Akoopal overleg. 9 dec 2020 20:23 (CET) Lost een aantal inconsistenties op[reageren]
  5. Philemonbaucis (overleg) 10 dec 2020 22:02 (CET)[reageren]
  6. The Banner Overleg 11 dec 2020 10:51 (CET) Beter een half ei dan een lege dop.[reageren]

Stemming gesloten

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Saschaporsche (overleg) 9 dec 2020 09:43 (CET) sommige tekstwijzigingen die ter stemming voor liggen zijn ongewenst[reageren]
  2. Robotje (overleg) 9 dec 2020 10:06 (CET)[reageren]
  3.  Klaas `Z4␟` V10 dec 2020 00:22 (CET)[reageren]
  4. Woudloper overleg 10 dec 2020 05:22 (CET) Het voorstel bevat enkele duidelijke verbeteringen, gekoppeld aan een aantal kleine verslechteringen. Daarom stem ik op dit moment nog niet voor.[reageren]
  5. Hoewel er enkele kleine verbeteringen/verduidelijkingen in het voorstel staan, bevat dit ook enkele verslechteringen. Vooral stemgerechtigdheid wordt hiervoor helaas minder in lijn met de praktijk bij algemene stemmingen. Daartegenover staat dat hoewel er kleine verbeteringen in de tekst staan, deze ook geen duidelijke verbeteringen bevat. Het is fijn dat de discussie is aangezwengeld, maar het laat weer zien dat snelheid de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Effeietsanders 10 dec 2020 23:02 (CET)[reageren]
  6. Encycloon (overleg) 14 dec 2020 10:42 (CET) Per bovenstaanden.[reageren]

Stemming gesloten

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

Het voorstel is niet aangenomen. Er was sprake van een heel geringe deelname, dit kan allicht komen omdat de organisatie van verkiezingen in de praktijk zonder problemen verloopt, weliswaar niet altijd volgens de letter van Artikel 3, maar wel in de geest van dit artikel. - Brya (overleg) 23 dec 2020 07:03 (CET)[reageren]