Willem van Veldhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Willem van Veldhuizen (Rotterdam, 13 januari 1954) is een Nederlands kunstschilder, die werkt in een modern realistische en hyperrealistische stijl met als voornaamste thema museum interieurs.

Algemeen[bewerken]

Na de middelbare school in Krimpen aan den IJssel, studeerde Van Veldhuizen van 1972 tot 1977 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam samen met o.a. Frank Dam, Jos Looise en Anton Vrede. Van 1991 tot 2005 werd Van Veldhuizen vertegenwoordigd door kunsthandel Loek Brons. Sinds 1992 werd zijn werk praktisch elk jaar geëxposeerd op TEFAF te Maastricht.

De compositie van Van Veldhuizens schilderijen zijn in het algemeen opgezet volgens een vast patroon. "Het bovenste, smalle gedeelte van het doek toont de achterwand of een glazen wand, waar doorheen een tuin of een stedelijk landschap zichtbaar is met op de voorgrond een groot vloeroppervlak. De werkelijkheid van het gebouw of van de wereld daarbuiten weerspiegelt zich in de vloeren. Het achterste gedeelte is tot in precisie geschilderd. Van Veldhuizen is geïnspireerd door moderne meesters als Mark Rothko, en voelt zich verwant met 17e-eeuwse Nederlandse architectuurschilder Pieter Jansz. Saenredam. Saenredam is op verschillende manieren in het werk van Van Veldhuizen te vinden. In de museuminterieurs, die hij schildert, verwijst hij vaak naar zijn favorieten in de kunst, zoals onder andere Michelangelo, Picasso, Man Ray, Barnett Newman, Gerrit Rietveld en Le Corbusier. [1]

Naast schilderen heeft Van Veldhuizen zich bekwaamd in het modeltekenen en video. Zijn werk bevindt zich in diverse particuliere en museale collecties.

Prijzen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Boeken over het werk van Van Veldhuizen:

  • 1991. Willem van Veldhuizen; tekeningen & schilderijen, Plantijn Capelle a/d IJssel.
  • 2001. Willem van Veldhuizen 10 jaar bij kunsthandel Drs. Loek Brons, Van Spijk Art Projects Venlo.
  • 2002. Les Filles d'Atelier, Kunsthal Rotterdam.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Biografie. Willem van Veldhuizen, 2005.