Zwarte komijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwarte komijn
Zwarte komijn
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht: Nigelle
Nigella sativa
L.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zwarte komijn (Latijn: Nigella sativa), ook bekend als nootmuskaatbloem, is de bekendste soort van de Nigellafamilie.

Ondanks de naam zwarte komijn, heeft de plant niets te maken met de gewone komijn (Cuminum cyminum), die vroeger in elke kruidentuin voorkwam in de Nederlanden. Het heeft ook niets te maken met de echte zwarte komijn (Bunium persicum), die gekweekt wordt in Afghanistan, Pakistan, Kashmir en India. In Kashmir wordt de wortel van de echte zwarte komijn ook als groente gegeten.

In de keuken worden meestal geroosterde zaden gebruikt omdat deze een muskaatnootachtige smaak hebben. In de Indiase, Turkse, Perzische, Egyptische en Griekse keuken worden de zaden gebruikt om brood te versieren of gemalen om smaak te geven aan vleesgerechten.

In de Joodse Bijbel - boek Jesaja 28:23-29 - wordt het strenge onderricht van JHWH vergeleken met het dorsen van zwarte komijn (Hebreeuws: ketzah). In het oude Egypte heeft men zwarte komijn gevonden dat was meegegeven in de graven van edelen. Enkel heel waardevolle zaken die nodig waren voor het hiernamaals werden uiteraard in deze graven gelegd, waaruit het belang van zwarte komijn blijkt. Later vindt men deze plant terug bij Hippocrates en Dioscoredes en via hun geschriften wordt deze plant opgenomen in kruidenboeken in de Middeleeuwen.

Zwarte komijn wordt sinds de oudheid gebruikt als geneesmiddel. Het plantendeel dat het meest wordt gebruikt zijn de zaden, vooral de olie die wordt gewonnen uit deze zaden. Abou Hourayra heeft overgeleverd dat Mohammed gezegd zou hebben: "Gebruik zwarte komijn (Arabisch: habba as-sawda), het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood". Dit verklaart dat tot op heden in islamitische gemeenschappen over de hele wereld zwarte komijn en in het bijzonder olie gewonnen uit deze zaden te vinden is. Ibn Sina (980-1037) beschrijft deze plant als energieleverancier en geschikt tegen vermoeidheid en depressiviteit. De toepassingen die hij voorschreef waren zowel uitwendig (eczeem, haaruitval) als ook inwendig (incontinentie, galstenen, verstopping, enz.)

Zwarte komijn heeft momenteel vijf (5) FDA (Food and Drug Administration) aparte patenten in de VS en een (1) in het Verenigd Koninkrijk voor de behandeling van:[1]

  1. Diabetes (US 6,042,834)
  2. Remming van de groei van kankercellen (US 5,653,981)
  3. Verbetering van het immuunsysteem (US 5,482,711)
  4. Virale infecties (US 6,841,174)
  5. Psoriasis (US 6,531,164)
  6. Astma (UK - EP1709995)

Bronnen[bewerken]

  1. Patenten