Gewone rolklaver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewone rolklaver
Gewone rolklaver
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Papilionoideae
Geslacht:Lotus (Rolklaver)
Soort:Lotus corniculatus
Variëteit
Lotus corniculatus var. corniculatus
overzicht
Gewone rolklaver
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gewone rolklaver (Lotus corniculatus var. corniculatus) is een 5-25 cm hoge, algemeen voorkomende, vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De naam rolklaver is aan de plant gegeven vanwege de ronde peulen. Het aantal chromosomen is 2n = 24.

De liggende tot opstijgende stengels zijn niet hol, dit in tegenstelling tot die van de moerasrolklaver. De vaak behaarde, omgekeerd eironde tot ovale blaadjes zijn in vijven gegroepeerd, waarbij de onderste twee kleiner zijn en gescheiden van de bovenste drie. De onderste twee bladeren lijken op steunblaadjes, maar zijn dat niet.

De bloeiperiode loopt van mei tot september met een hoogtepunt in juni. De bloeiwijze is een scherm met tot circa zeven gele tot oranje, 15 mm grote bloemen. De bloemknop is meestal rood. De vrucht is een ronde, circa 4,5 cm lange, gladde peul. Niet alle bloemen groeien uit tot zaad.

Gewone rolklaver lijkt wat op veldlathyrus (Lathyrus pratensis). De bladeren en bloemen verschillen: de bloemen van de veldlathyrus kleuren niet oranje en de veldlathyrus heeft de bladeren meer in paren staan.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De gewone rolklaver groeit vooral op matig voedselrijke grond; de plant komt voor in de duinen en in laag grasland.

De plant komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika en is geïmporteerd in Noord-Amerika en wordt daar ook voor het winnen van veevoer gebruikt.

Ecologische aspecten[bewerken | brontekst bewerken]

De gewone rolklaver is waardplant voor de sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae), het icarusblauwtje (Polyommatus icarus), boswitje (Leptidea sinapis) en het ernstig bedreigde bruin dikkopje (Erynnis tages). Ook de mi-vlinder (Euclidia mi), het zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola), het klein geaderd witje (Pieris napi) en het heideblauwtje (Plebejus argus) bezoeken deze plant.

Voor diverse solitaire bijen, zoals de grote harsbij (Anthidium byssinum), kleine wolbij (Anthidium punctatum), het zilveren fluitje (Megachile leachella), de boommetselbij (Osmia parietina) en de goudenslakkenhuisbij (Osmia aurulenta) is deze plant een drachtplant. Ze verzamelen nectar en stuifmeel. Ook bevliegen diverse soorten hommels deze plant, onder andere de steenhommel (Bombus lapidarius).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lotus corniculatus op Wikimedia Commons.