1,2-dichloor-4-nitrobenzeen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
1,2-dichloor-4-nitrobenzeen
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van 1,2-dichloor-4-nitrobenzeen
Algemeen
Molecuulformule C6H3Cl2NO2
IUPAC-naam 1,2-dichloor-4-nitrobenzeen
Andere namen 3,4-dichloornitrobenzeen, DCNB
Molmassa 191,99952 g/mol
CAS-nummer 99-54-7
Wikidata Q2469366
Beschrijving Kleurloze tot geelbruine naaldachtige kristallen
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Schadelijk
Waarschuwing
H-zinnen H302 - H317 - H319
EUH-zinnen geen
P-zinnen P280 - P305+P351+P338
Opslag Gescheiden van sterk oxiderende stoffen, sterke basen, voeding en voedingsmiddelen. Goed gesloten opslaan. Verluchting langs de vloer om schadelijke of irriterende dampen weg te zuigen.
VN-nummer 1578
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Kleur kleurloos-geelbruin
Dichtheid (bij 75°C) 1,45 g/cm³
Smeltpunt 39-41 °C
Kookpunt 255 °C
Vlampunt 124 °C
Goed oplosbaar in organische solventen
Onoplosbaar in water
log(Pow) 3,12
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

1,2-dichloor-4-nitrobenzeen is een chloorderivaat van benzeen met als brutoformule C6H3Cl2NO2. De stof komt voor als kleurloze tot geelbruine naaldachtige kristallen, die onoplosbaar zijn in water.

Synthese[bewerken | brontekst bewerken]

De stof wordt vooral geproduceerd door nitrering van 1,2-dichloorbenzeen. Het voornaamste product van deze reactie is 1,2-dichloor-4-nitrobenzeen; de isomeer 1,2-dichloor-3-nitrobenzeen is een bijproduct.

Een minder gebruikte weg is de chlorering van 1-chloor-4-nitrobenzeen. Deze levert zuivere 1,2-dichloor-4-nitrobenzeen. De reactie verloopt via een elektrofiele aromatische substitutie. De al aanwezige substituenten sturen de positie van het nieuwe chloor-atoom:

  • De nitrogroep is deactiverend in deze reactie, de reactie verloopt trager dan met benzeen zelf, maar wat er aan reactie optreedt zal op de meta-plaats ten opzichte van de nitro-groep optreden. De nitrogroep stuurt het nieuwe chlooratoom naar de 2-plaats in de benzeenring.
  • Chloor is ook deactiverend in deze reactie, en voor zover toch reactie optreedt ortho-para-richtend. Het al aanwezige chlooratoom zal het nieuwe chloor-atoom vooral naar de 2-plaats (ortho) sturen. De 4-plaats (para) is al bezet door de nitrogroep, dus daar zal geen reactie plaats vinden.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Rechtstreekse toepassingen van de stof zijn niet bekend. Ze wordt gebruikt voor de synthese van andere verbindingen, zoals 3,4-dichlooraniline of 2-chloor-4-nitroaniline, die verder verwerkt worden tot herbiciden, bactericiden en verfstoffen.[1]

Toxicologie en veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Bij contact met een heet oppervlak of met een vlam ontleedt deze stof onder vorming van giftige en corrosieve dampen, waaronder stikstofoxiden en waterstofchloride. 1,2-dichloor-4-nitrobenzeen reageert met sterk oxiderende stoffen en sterke basen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]