10/40-venster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The nations in the 10/40 Window

Het 10/40-venster, of de Engelse naam 10/40 Window, is een gebezigde term in de christelijke zending en werd in 1990 gedeponeerd door de christelijke missionaris Luis Bush. Hiermee wordt de regio aangeduid tussen de 10e en 40e graad op het noordelijk halfrond in Europa, Afrika en Azië. Dit is het gebied waar het christendom de minste vaste grond heeft gekregen. Ook in sociaal-economisch opzicht is het een achtergebleven gebied.

In het gebied liggen de volgende landen: Afghanistan, Algerije, Bahrein, Bangladesh, Benin, Bhutan, Burkina Faso, Cambodja, Tsjaad, China, Cyprus, Djibouti, Egypte, Eritrea, Gambia, Griekenland, Guinee, Guinee-Bissau, India, Iran, Irak, Israël, Japan, Jordanië, Koeweit, Laos, Libanon, Libië, Mali, Malta, Mauritanië, Marokko, Myanmar, Nepal, Niger, Noord-Korea, Oman, Pakistan, Portugal, Qatar, Saoedi-Arabië, Senegal, Soedan, Syrië, Taiwan, Tadzjikistan, Thailand, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Westelijke Sahara, en Jemen.

Portugal en de Filipijnen liggen ook in het gebied, maar worden bij het bezigen van de term in de christelijke context vaak niet bedoeld, vanwege het sterke christelijke karakter van beide landen. Indonesië, Sri Lanka en Oezbekistan vallen net buiten het gebied, maar worden hier vaak wel weer toegerekend.

Data[bewerken]

Verschillende data geeft beter inzicht in de problematiek van de regio:

  • 82% van de werelds armsten wonen in het gebied
  • 84% met de laagste levensvoorwaarden wonen in de regio(levensverwachting, kindersterfte, analfabetismering)
  • De regio is het centrum van werelds grootste niet-christelijke religies (Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme)
  • Het gebied waar de christelijke boodschap het minst is verkondigd en waar de bevolking het minst toegang heeft tot de christelijke boodschap, omdat veel regimes dit in meer of minder mate onmogelijk maken