1230-1239

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1230-1239 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 13e eeuw.

Meerjarige gebeurtenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Azië
Europa

De verovering van de taifa Valencia start in 1232 als de koning van Aragón, Jaime I de Veroveraar Morella inneemt met hoofdzakelijk Aragonese troepen. Het jaar erop volgen Burriana en Peñíscola die op de taifa veroverd worden. Een tweede meer omvangrijkere expansiegolf volgt in 1238 wanneer Jacobus de emir Zayyan ibn Mardanis van Valencia op 28 september verslaat. Gevolgd door zijn intrede in Valencia op 9 oktober. Deze datum wordt gezien als de stichtingsdatum van het koninkrijk Valencia.

Lage landen
godsdienst
  • In 1230 haalt de paus Raymundus van Peñafort naar Rome om als rechter aan de Penitentiaria, een van de pauselijke rechtbanken, te gaan fungeren. Tegelijk krijgt hij de opdracht om de vele duizenden decretalen, pauselijke vonnissen in briefvorm, te verzamelen en te redigeren tot een goed gestructureerd kerkelijk wetboek. Het resultaat, de Decretales Gregorii IX, meestal Liber Extra genoemd, verschijnt in 1234. De paus bepaalt dat voortaan enkel deze decretalen nog rechtskracht zullen bezitten (exclusieve werking). Gregorius IX stuurt exemplaren van de Liber Extra meteen ook aan de universiteiten van Bologna en Parijs.
Gezondheidszorg
  • 1231 : Markgravin Elisabeth van Thüringen sterft. Het door haar gestichte hospitaal zal een bepalend rol spelen in de ontwikkeling van de gasthuizen in de middeleeuwen. Andere namen zijn Hospice of Hôtel-Dieu.
Afrika
Wetenschap


Zie de categorie 1230s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.