1290-1299

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1290-1299 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 13e eeuw.

Gebeurtenissen en ontwikkelingen[bewerken]

Europa
  • Na het overlijden van Margaret de dochter van de Schotse koningin doen niet minder dan 13 pretendenten aanspraak op de troon. Koning Eduard I van Engeland wordt verzocht uitspraak over de geldigheid van hun aanspraken te doen, en hij benoemt John Balliol op de Schotse troon. Het gaat een paar jaar goed, maar in 1295 weigert Balliol met de Engelsen op te trekken tegen de Fransen en sluit in plaats daarvan de Auld Alliance, een verbond met Frankrijk en Noorwegen. De Engelsen voeren hem mee naar Londen en zetten hem gevangen in de Tower.
Nederlanden
  • Gwijde van Dampierre, graaf van Vlaanderen, die steun zoekt bij de Engelsen tegen zijn Franse leenheer, en Eduard I van Engeland komen in 1294 te Lier overeen, dat Filippina van Vlaanderen, de dochter van de graaf, zal trouwen met de Engelse troonopvolger Eduard. De Franse koning Filips IV verhindert dit huwelijk door Gwijde en zijn dochter naar Frankrijk uit te nodigen en ze dan beiden gevangen te zetten. Gwijde wordt na bemiddeling van onder meer paus Bonifatius VIII vrijgelaten in 1295, terwijl zijn dochter Filippina in het Louvre opgesloten blijft en er overlijdt in 1306.
  • Tijdens de Engels-Franse oorlog van 1294-1296 kiest graaf Floris V van Holland aanvankelijk de kant van Eduard I, maar omdat deze zijn beloften niet nakomt loopt Floris begin 1296 over naar het kamp van Filips de Schone.
  • Er wordt een samenzwering op touw gezet om graaf Floris te laten aftreden ten gunste van zijn aan het Engelse hof opgevoede zoon Jan. Floris wordt opgesloten in het Muiderslot, ontsnapt en wordt vermoord.
  • De minderjarige zoon van Floris V wordt gedwongen de macht uit handen te geven aan Wolfert I van Borselen.
Azie