710-719

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 710-719 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 8e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Byzantijnse Rijk
  • Kalief Suleiman ibn Abd al-Malik geeft opdracht Byzantium de genadeslag toe te dienen. Onder Maslama (de broer van de kalief) begint het Beleg van Constantinopel (717-718) (zie Byzantijns-Arabische oorlogen). Dankzij het Grieks vuur dat de vloot van de Arabieren vernietigt en de hulp van Tervel, de khan der Bulgaren, kan het ergste worden voorkomen.
  • Deze Arabische nederlaag heeft grote gevolgen omdat de moslims zich voor het eerst moeten neerleggen bij het feit dat een christelijk rijk zal kunnen blijven bestaan en ze hun streven moeten opgeven om de wereld volledig te veroveren ten teken van de superioriteit van hun geloof.
Iberisch schiereiland
  • 711 - De moren vallen het Visigotenrijk binnen. De laatste koning Roderic komt om na de Slag van Guadalete. Vrijwel het hele schiereiland komt in Arabische handen. Dit is het einde van het Visigotenrijk.
  • 713 - De Moren heroveren Narbonne en versterken de stad om een basis voor latere veroveringstochten te maken. Ze belegeren Toulouse, rukken langs de Middellandse Zeekust op tot aan de Rhône en stroomopwaarts naar Lyon. Nîmes verliest zijn laatste pracht en Arles zijn laatste schatten. De Camargue en de Provence zijn totaal verwoest.
  • Wat nog over is van de Visigotische adel trekt zich in 719 ten noorden van de Pyreneeën terug.
Frankische burgeroorlog
Azië
  • Rond 715 ontstaat er politieke onrust binnen het Rijk der Göktürken. De Westelijke Oeigoeren maken zich los van de Oostelijke O?uzen. Hun eerste leider is Sulu Khan (717-734), die opnieuw strijd voert tegen de Arabieren. In het oosten beginnen de O?uzen naar het westen te trekken om neer te strijken in het gebied van de Oeigoeren. Daar vermengen beide aan elkaar verwante Turkenstammen zich.

Heersers[bewerken]

Europa[bewerken]

Azië[bewerken]

Religie[bewerken]