800 balas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
800 balas
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) 800 Bullets
Regie Álex de la Iglesia
Producent Álex de la Iglesia
Scenario Álex de la Iglesia
Jorge Guerricaechevarría
Hoofdrollen Luis Castro
Sancho Gracia
Ángel de Andrés López
Carmen Maura
Muziek Roque Baños
Montage Alejandro Lázaro
Cinematografie Flavio Martínez Labiano
Distributie Warner Sogefilms A.I.E.
Première 2002
Genre Komedie, drama, western, actie
Speelduur 124 min.
Taal Spaans, Engels, Italiaans
Land Vlag van Spanje Spanje
Kijkwijzer GeweldSeksGrof taalgebruik
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

800 balas (800 kogels) is een Spaanse komische film uit 2002 onder regie van Álex de la Iglesia. De film is een komisch eerbetoon aan de spaghettiwesterns.

De film werd genomineerd voor vier Goya filmprijzen, maar alleen die voor beste special effects werd gewonnen. Bij de Premio Ondas (Barcelona) won hoofdrolspeler Sancho Gracia de prijs voor beste acteur en bij het Cinespaña filmfestival in Toulouse won Roque Baños de prijs voor de beste filmmuziek. De Engelse titel luidt: 800 Bullets.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het Madrileense jongetje Carlos woont bij zijn moeder Laura, samen met haar nieuwe man. De vader van Carlos is overleden en met zijn opa, Julián, heeft hij geen contact omdat het niet met Laura klikt. Zijn opa was vroeger stuntman voor verschillende spaghettiwesterns en verdient nu, samen met andere voormalig acteurs, de kost door shows op te voeren voor toeristen tussen de oude decorstukken. Als Laura en Carlos naar Almería gaan omdat Laura hier een nieuw toeristisch resort wil opzetten loopt Carlos weg en voegt zich bij zijn grootvader. Dit schopt alles in de war in deze groep. Als Laura ontdekt waar Carlos gebleven is besluit ze om wraak te nemen en Julián ook zijn laatste stukje carrière onmogelijk te maken. Julián en de andere acteurs laten het er niet bij zitten en vechten terug op geheel eigen wijze.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In het zuiden van Spanje, waar deze film zich afspeelt, werden in de jaren zestig en zeventig veel beroemde spaghettiwesterns opgenomen, zoals A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, the Bad and the Ugly en Once Upon a Time in the West. 800 balas werd deels opgenomen in de Spaanse Tabernaswoestijn waar nog de nodige decorstukken van vroegere spaghettiwesterns voor toeristen te bezichtigen zijn. Voor de eindscène werd geprobeerd om de echte Clint Eastwood, die in menig spaghettiwestern heeft gespeeld, in te huren maar dat is niet gelukt.