A Love She Can Count On

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A Love She Can Count On
Single van:
The Miracles
B-kant(en) I Can Take A Hint
Uitgebracht maart 1963 (VS)
Soort drager Langspeelplaat (7")
Opname 1963 in Hitsville USA (Studio A)
Genre Soul
Duur 02:51
Label Tamla
Schrijver(s) Smokey Robinson
Producent(en) Smokey Robinson
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #21 (R&B)
  • #31 (Verenigde Staten)
The Miracles
"You've Really Got A Hold On Me"
(1962)
  "A Love She Can Count On"
(1963)
  "Mickey's Monkey"
(1963)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"A Love She Can Count On" is een hitsingle van de Amerikaanse soulgroep The Miracles. Het was, na "You've Really Got A Hold On Me", het tweede nummer van het album "The Fabulous Miracles" dat uitgebracht werd op single. In maart 1963 was "A Love She Can Count On" de eerste van drie singles die dat jaar uitgebracht zouden worden door The Miracles. Het was na haar opvolger "Mickey's Monkey" de meest succesvolle single van de groep van dat jaar op de poplijst. Het verdiende namelijk een #31 notering op die lijst in de Verenigde Staten. Op de R&B-lijst in datzelfde land deed de single het beter, door als piek de #21 notering te vergaren. Ook de andere single van de groep van dat jaar, "I Gotta Dance To Keep From Crying" deed het daarop echter beter.

Zoals veel nummers van The Miracles schreef leadzanger Smokey Robinson ook "A Love She Can Count On" voor de groep. Vaak schreef hij de nummers samen met andere leden van de groep of hun gitarist, Marv Tarplin. "A Love She Can Count On" schreef Robinson echter alleen. Tevens was hij degene die het nummer produceerde. Beide versies, want er zijn er namelijk twee. De singleversie van "A Love She Can Count On" verschilt met de op "The Fabulous Miracles" uitgebrachte versie. In de versie dat op het album verscheen is er een veel grotere rol weggelegd voor een bluesy piano, in de stijl zoals dit gedaan werd bij voorganger "You've Really Got A Hold On Me" en bij "Jimmy Mack" van collega's bij Motown, Martha & The Vandellas. Toen werd besloten dat het nummer in kwestie op single uitgebracht zou worden, werd het echter opnieuw opgenomen. Dit was omdat het nummer nog te onsamenhangend klonk, volgens de staff van Motown. Bij de singlesversie is de bluesy piano partij weggelaten. "A Love She Can Count On" had bij allebei de opnames echter veel weg van haar voorganger. Doordat "You've Really Got A Hold On Me" de tot dan toe op één na grootste hit was voor de groep, had Motown besloten dat het volgende nummer van The Miracles erop moest lijken. Dit principe om veel singles te verkopen werd vaker gebruikt door de platenmaatschappij. Zo lijken de hits "I Can't Help Myself" en "It's the Same Old Song" van de Four Tops erg veel op elkaar, net zoals "Where Did Our Love Go" en "Baby Love" van The Supremes.

In tegenstelling tot bijna alle andere singles van The Miracles, en overigens ook veel andere nummers van de groep, werd "A Love She Can Count On" tot nu toe niet gecoverd door grote acts. Ook bij de B-kant van de single, "I Can Take A Hint", was dit het geval. Wel wist dit nummer als één van de weinige B-kanten ook een notering op de poplijst te vergaren. Het bereikte #7 op de Billboard Bubbling Under Hot 100, waarmee het dus een #107 notering verdiende.

Bezetting[bewerken]