Jimmy Mack

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jimmy Mack
Single van:
Martha & The Vandellas
Van het album:
Watchout!
B-kant(en) Third Finger, Left Hand
Uitgebracht 3 februari 1967 (VS)
Soort drager LP (7")
Opname 1964 in Hitsville USA (Studio A)
Genre Soul
Duur 02:53
Label Gordy
Schrijver(s) Holland-Dozier-Holland
Producent(en) Brian Holland & Lamont Dozier
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #1 (R&B)
  • #10 (Canada, Verenigde Staten)
  • #21 (Verenigd Koninkrijk)
Martha & The Vandellas
"I'm Ready For Love"
(1966)
  "Jimmy Mack"
(1967)
  "Love Bug Leave My Heart Alone"
(1967)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jimmy Mack is een nummer van de Amerikaanse soulgroep Martha & The Vandellas. Het was, na What Am I Going To Do Without Your Love en I'm Ready For Love, de derde en laatste single afkomstig van het album Watchout!. Het nummer was één van de meest succesvolle nummers van de groep. Jimmy Mack was namelijk één van de zes singles van Martha & The Vandellas die de top 10 op de poplijst van de Verenigde Staten wist te bereiken. Daarnaast was het samen met Dancing In The Street het enige nummer van de groep dat #1 werd op de R&B-lijst van datzelfde land. Ook in Groot-Brittannië en Canada had het nummer succes.

Net als onder andere (Love Is Like A) Heatwave, Nowhere To Run en Quicksand, werd ook "Jimmy Mack" geschreven door het succesvolle songwritersdrietal Holland-Dozier-Holland. Brian Holland en Lamont Dozier produceerden het nummer en bedachten de structuur, terwijl het Eddie Holland was die de tekst schreef. Dit gebeurde echter al in 1964, drie jaar voordat het nummer uitgebracht werd. De tekst gaat erover dat de leadzangeres, Martha Reeves in dit geval, verlangt naar de terugkeer van haar vriendje, genaamd Jimmy Mack. Destijds werd het nummer echter niet uitgebracht, omdat het te gevoelig zou liggen in verband met de Vietnamoorlog. In 1967, toen er een nieuw nummer door de groep uitgebracht moest worden, besloot Motown toch het nummer uit te brengen, omdat het Amerikaanse volk intussen steeds kritischer was gaan kijken naar de oorlog. Het bleek uit de #10 positie op de poplijst een goede zet te zijn geweest. Later zou nog een nummer een grote hit worden, nadat het jarenlang onuitgebracht was gebleven. Dit was het nummer The Tears Of A Clown van Smokey Robinson & The Miracles. Dat Jimmy Mack gekozen werd om uitgebracht te worden, had ook te maken met het vertrek van Holland-Dozier-Holland bij Motown. Daardoor werd Jimmy Mack de laatste single van Martha & The Vandellas die geschreven was door het trio.

Het duurde tot 2006 voordat de muziek van Jimmy Mack, die verzorgd werd door de studioband van Motown, The Funk Brothers, in stereo te horen was. In eerste instantie werd het nummer uitgebracht in een monoversie. Daarna kwam er een soort mix met deze versie vermengd een alternatieve opname van het nummer. Opmerkelijk bij de muziek van Jimmy Mack is de achtergrondzang. Het heeft tijdens de coupletten veel weg van doo-wop, terwijl Motown zich juist meer op de soulpop aan het richten was, om zodoende zowel blank als zwart Amerika te bereiken.

Jimmy Mack werd meerdere malen gecoverd. Zo had Sheena Easton er in 1986 een #65 hit mee in de Verenigde Staten. Ook onder andere Karen Carpenter, Hank Crawford en Lani Hall namen een versie van het nummer op. Daarnaast werd het in een sketch gebruikt door de Britse comedianten Jennifer Saunders en Dawn French. Ook de B-kant van de single was populair. Dit nummer heet Third Finger, Left Hand en was vooral in het noorden van het Verenigd Koninkrijk succesvol. Het zou later, net als de A-kant, ook gecoverd worden. Dit gebeurde onder andere door Angie Gold en The Pearls. Third Finger, Left Hand is overigens een ander liedje dan het gelijknamige nummer van Eileen Rodgers uit 1957.

Bezetting[bewerken]