Lamont Dozier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lamont Dozier
LamontDozierByPhilKonstantin.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Lamont Dozier (Detroit (Michigan), 16 juni 1941) is een Amerikaanse songwriter, producer en zanger. Het meest bekend is hij als lid van het songwriters- en productietrio Holland-Dozier-Holland, waar hij samen met Brian en Eddie Holland deel van uitmaakte.

Holland-Dozier-Holland[bewerken]

In 1962 contracteerde de platenmaatschappij Motown Lamont Dozier als zowel een songwriter en producer als als een artiest. Al snel besloot hij echter samen te werken met de gebroeders Holland als songwriters en beëindigde daarom zijn carrière als artiest. Als deel uitmakende van Holland-Dozier-Holland was het Dozier die de eerste hit voor The Supremes schreef, na vele pogingen van onder andere Smokey Robinson en Berry Gordy. Het nummer heette "When The Lovelight Starts Shining Through His Eyes" en haalde de #23 plek op de poplijst. Hierna kwamen er vele #1 hits voor de groep, geschreven door H-D-H, als "Where Did Our Love Go" en "Stop! In The Name Of Love". Met het drietal schreef hij ook hits voor onder andere Martha & The Vandellas, The Four Tops en Marvin Gaye. In 1967 verliet het trio Motown vanwege een ruzie over het contract. Dozier beschouwt de Motownhits "I Hear a Symphony" en "My World Is Empty Without You" als zijn meest favoriete nummers.

Na Motown[bewerken]

Na Motown richtte Dozier samen met de gebroeders Holland hun eigen labels op, Invictus Records en Hot Wax Records. Bij deze labels herstartte Dozier zijn zangcarrière. In 1970 verliet hij echter Holland-Dozier-Holland om zelf verder te gaan. Hij werd vervangen door Harold Beatty. Hij ontving tijdens zijn solocarrière de Billboard Award voor het beste nieuwe album in 1972. In de jaren tachtig schreef Dozier hits samen met Phil Collins, ex-lid van Genesis, bijvoorbeeld "You Can't Hurry Love". met nummers als "Loco In Acapulco" van de oude bekende The Four Tops en de #1 hit van de film Buster, waar "Loco In Acapulco" ook in voorkwam, "Two Hearts". Tijdens dit decennia schreef Dozier ook nummers voor onder andere Alison Moyet en Simply Red.